• EUROSCOLA 2024

          • Ahojte ELITA

            ...pozdravil nás jeden z europoslancov v deň slávnostného oceňovania projektov EUROSCOLA 2024. 

            Podarilo sa to! Patríme medzi 8 TOP škôl, ktoré vyhrali a priniesli NAJinšpiratívnejšie projektové aktivity.

            V Dome Európskej únie v Bratislave sme predstavili náš projekt a prebrali si ocenenie. https://europske.noviny.sk/2024/04/15/euroscola-2024-sutaz-o-cestu-do-strasburgu-vyhrali-stredoskolaci-z-vranova-nad-toplou/

            Je nám cťou podieľať sa na Euroscole, ktorá odmeňuje najšikovnejších a najlepších stredoškolákov.

            "Je za tým kopec roboty a tá robota má zmysel."

            Za odmenu strávime jeden nezabudnuteľný deň v Európskom parlamente v Štrasburgu. Áno, tam, kde znie hlas občanov EÚ. 

            Práve prebieha Európsky týždeň mládeže 2024 https://eurodesk.sk/europsky-tyzden-mladeze/

            Veríme, že naša budúcnosť je v Európskej únii.

            Európa nie je zahraničie, ale náš domov. 

            Tak ako v Euroscole hodnotia a vyberajú tých najlepších, tak aj my všetci v projekte Európskej únie hodnotíme a vyberáme tých najlepších. Nezabudnime na to 8.júna a využime svoj hlas. 

            Európa nie je zahraničie, ale náš domov.

          • Deň učiteľov

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenil Žilinský samosprávny kraj výnimočných učiteľov a učiteľky zo stredných škôl v našom kraji.

            Za prístup a osobné zanietenie v povolaní učiteľa si ocenenie z rúk predsedníčky kraja Eriky Jurinovej prevzal aj náš kolega Mgr. Jarko Broz.

            Srdečne mu gratuľujeme a ďakujeme mu za všetko, čo pre túto školu robí.

          • Anglický týždeň

          • V dňoch 8. - 12. apríla sa v našej škole uskutočnil akčný Anglický týždeň, ktorého sa zúčastnili žiaci zo sekundy, tercie a kvarty. Pod vedením lektora Adama, "native speakera" z Írska, sa učili angličtinu zábavnou formou. Žiaci absolvovali celkovo 30 takýchto hodín. Kurz bol ukončený pozvaním na zmrzlinu  a odovzdávaním certifikátov o účasti. 

          • Dejepisná súťaž

          • Gymnázium v Tvrdošíne opäť potvrdilo svoje kvality. Už tretí rok po sebe sa umiestnilo v krajskom kole medzinárodnej dejepisnej súťaže na medailovej priečke. Vďaka vysokému počtu bodov postupuje z tretieho miesta na medzinárodné finále do Chebu. Za tento úspech ďakujeme veteránovi Matúšovi Krupovi, nováčikom Ondrejovi Kázikovi a Lukášovi Pánikovi. Chlapci ďakujeme a v novembri v Chebe držíme palce. 

          • Midicool volley

          • 3.4.2024 sa naša škola zúčastnila okresného kola vo volejbale žiačok s názvom Midicool volley. Po dobrom výkone sa naše volejbalistky prebojovali až do finále, kde už bol súper nad ich sily. Gratululujeme ku konečnému 2. miestu!

             

          • Deň učiteľov

          • Náš tohtoročný Deň učiteľov bol trošku netradičný. Študentom napadlo, žeby sme sa mohli nachvíľu cítiť ako študenti, a my sme si povedali, že ani naopak to nebude zlé. A tak sme prišli oblečení ako študenti a oni zas prišli oblečení ako my. Príjemnú atmosféru obohatili študentské výrobky pre učiteľov a ich milé diplomy so spätnou väzbou pre každého učiteľa. Ďakujeme a prajeme krásny Deň učiteľov všetkým kolegom aj v iných školách.

          • Úspech v olympiáde

          • Ďakujeme za prípravu a skvelú reprezentáciu v dekanátnom kole v Trstenej. Staršie dievčatá získali 1. miesto a budú nás reprezentovať 17. 4. 2024 v Spišskom Podhradí na diecéznom kole.

          • Sára vyhrala okresné kolo HK

          • Sára Mrázeková (sekunda A) dnes zvíťazila v III. kategórii prednesu prózy a postúpila na krajskú súťaž Vajanského Martin. Okrem nej priamo do Martina (ako účastník vlaňajšieho celoslovenského kola) postúpil aj Adam Drndáš v IV. kategórii prednesu prózy. Obom našim recitátorom k postupu srdečne blahoželáme.
          • 2. kolo simulovaných študentských volieb

          • Zajtra (26. 3. 2024) sa aj našej škole uskutočnia simulované študentské voľby prezidenta SR. 2. kolo. Počas prestávok (začíname až po druhej hodine) môžu študenti, ktorí už majú 15 rokov, prísť do USA a dať svoj hlas niekomu z dvoch kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola. Tešíme sa na hojnú účasť!

          • Máme zlato

          • Máme na škole ZLATO!

            Študenti Gymnázia v Tvrdošíne majú veľa možností pracovať v projektoch, a tým sa zdokonaľovať a zlepšovať v mnohých oblastiach. Jedným z takýchto projektov je aj Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE).  Podporuje mladých ľudí v dlhodobom rozvoji vo viac ako 130 krajinách už od roku 1956. Mladí ľudia sa v rámci tohto projektu venujú dobrovoľníctvu, športu a rozvíjaniu talentu na troch úrovniach: BRONZOVEJ, STRIEBORNEJ A ZLATEJ.

            Po ich absolvovaní získajú významný medzinárodný certifikát. DofE sa realizuje v 140 krajinách sveta a ročne ho absolvuje viac ako 1,3 milióna mladých ľudí, vďaka čomu ho uznávajú špičkové svetové univerzity a takisto najväčší svetoví zamestnávatelia pri prijímacích pohovoroch. Len približne 3% zapojených dosiahne zlatú úroveň.

            PRETO JE PRE NÁS VEĽKOU CŤOU, ŽE AJ MY MÁME NA ŠKOLE ZLATO!

            Podarilo sa ho získať žiačke oktávy, Anne Márii Hrubcovej, ktorá si toto prestížne ocenenie prebrala 19. marca 2024 spolu so 160 študentmi z celého Slovenska v priestoroch historickej budovy NR SR v Bratislave. Na tejto výnimočnej ceremónii boli prítomné známe slovenské osobnosti, ako aj veľvyslanec Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku, Nigel Baker.

            Anne Márii srdečne blahoželáme!

            S láskou gymnázium

          • Simulované študentské voľby prezidenta SR

          • 1. KOLO

            Zajtra (19. 3. 2024) sa aj našej škole uskutočnia simulované študentské voľby prezidenta SR. Počas všetkých prestávok môžu študenti, ktorí už majú 15 rokov, prísť do USA a dať svoj hlas niekomu z kandidátov. Tešíme sa na hojnú účasť!

          • Euroscola

          • Beseda s podpredsedom Európskeho parlamentu v Štrasburgu

             

            Dňa 28.2.2024 sme sa stretli s europoslancom a aktuálne jedným z podpredsedov Európskeho parlamentu Martinom Hojsíkom.

            Moderátorka z našich študentských radov mala veľmi dobré otázky. Jednou z nich otvorila zaujímavú tému o pesticídoch. Sú nepochybne nebezpečné. Pán Hojsík navrhoval pomáhať farmárom nahradiť tieto produkty menej chemickými. Ako príklad uviedol rastlinu vinič. „Máme škodcu, a klasický prístup je, že sa vinič postrieka. Alternatíva, ktorú používajú francúzski pestovatelia, je bzučiaca krabička, ktorej zvuk simuluje samčeka značkujúceho si teritórium, aby samček škodcu, ktorý priletí do vinohradu usadiť sa, bral územie za obsadené a odletel inam. Aké jednoduché, však?“ Následne dodal, že príroda je v tomto smere najúžasnejšia inšpirácia, s čím sme mnohí súhlasili.

            Pán europoslanec spomenul aj slovo „Brownfield“ a vysvetlil, že sa snaží docieliť aby krajiny stavali viac na takýchto územiach, ktoré boli používané napr. fabrikami.

            Hojsík nás taktiež vyzval: „Choďte voliť, ale nekončite pri tom, že pôjdete voliť. Kontrolujte nás!“

             

            Zdieľal s nami aj osobnejšie záľuby, čím nám pomohol stotožniť sa s ním ako s bežným človekom. K tým patrí hlavne skialpinizmus a vysokohorská turistika. Práve z toho naberá veľké množstvo energie a dodal vetu, ktorá mňa ako Slováka určite zahriala pri srdci: „Ja som bol, okrem Antarktídy, na všetkých kontinentoch a v žiadnych horách sa nedá načerpať toľko energie ako na tých slovenských“.

             

            Záverečné povzbudenie, ktoré vyjadril slovami T.G. Masaryka: „Nebát se a nekrást!“ doplnil: Máte úžasný potenciál a preto dokážete všetko, čo budete chcieť. Zamerajte sa na činnosti, ktoré vás budú nielen živiť, ale aj baviť. Beseda bola veľmi zaujímavá a bolo nám úprimne ľúto, že sme na ňu nemali viac času, ale sme radi, že sme sa na nej mohli zúčastniť a zúročiť našu projektovú prácu na EUROSCOLE.

          • Euroscola

          • Blízka návšteva z krajského mesta

            Účasť na projekte Euroscola je výborná príležitosť na stretnutie nielen s europoslancami ale aj s lokálnymi zástupcami občanov. Naše pozvanie na diskusiu venovanú európskym projektom a téme „Moja mapa Európy – naša spoločná zodpovednosť“ prijala predsedníčka žilinského samosprávneho kraja, pani Erika Jurinová.

            Akcia sa konala 27. februára 2024 u nás na Gymnáziu v Tvrdošíne. Návšteva nás veľmi potešila a moderátori z nášho projektového tímu sa postarali o to, aby sme sa dozvedeli čo najviac podstatných informácií.

            Pani predsedníčka nám priblížila čo obsahuje jej práca – tŕnisté i príjemné povinnosti. Dozvedeli sme sa, že financie z eurofondov pomohli pri vybudovaní telocvične pre hendikepovaných v Dolnom Kubíne. Špecifický sektor o ktorý sa VÚC stará je doprava a cesty. No zistili sme aj to, že cesty I. triedy na ktoré veľa ľudí nadáva nepatria VUC. Prezradila nám plán ako zlepšiť infraštruktúru nielen v Žiline, a veľmi jej záležalo na tom, ako inšpirovať mladých ľudí, aby ostali študovať na Slovensku. Okrem modernizácie škôl, ktorej príkladom je aj naše gymnázium, poukázala napr. na strednú zdravotnú školu v Liptovskom Mikuláši, ktorú sa im nedávno podarilo zrekonštruovať.

            Orava a aj naša škola sú blízke jej srdcu, pretože je to naša rodáčka a jej dcéry svoj stredoškolský život trávili práve v našich laviciach. Možno aj preto bolo pre ňu prirodzené rozprávať s nami otvorene a podeliť sa aj o radosti zo súkromia, čo robí vo voľnom čase a ako trávi čas z rodinou.

            Tešíme sa, že pani predsedníčka rozšírila naše poznatky a prispela k vytvoreniu lepšieho obrazu o prínose eurofondov pre našu krajinu. Jej návšteva prispela k rozmanitosti našej projektovej skladačky.
             

          • UNICEF

          • Hodina s koordinátorom Unicef v rámci programu Škola priateľská k deťom. Dozvedeli sme sa o aktivitách Unicefu, konkrétnej pomoci krajinám, o právach detí, hľadali sme informácie na uvedených sociálnych sieťach. Ďakujeme

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.