• 2 %

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2 %, alebo 3 % z dane!

            Tieto prostriedky chceme využiť na modernizáciu materiálneho a technického vybavenia školy. Aj vďaka týmto zdrojom sme vybudovali nové šatne, nové učebne informatiky, vymenili tabule vo všetkých triedach a postupne budujeme oddychové zóny, kde žiaci môžu tráviť čas počas prestávok.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2 % zo svojich daní, postup nájdete tu

          • Zmudri

          •  

            Naša II. A, kvinta, sexta, septima a III. A sa zúčastnili na workshope s názvom Kritické myslenie a sociálne siete.

            Cieľom bolo vybudovanie stratégií, ktoré žiakov vedú ku kritickému rozhodovaniu - komu a čomu budem, resp. nebudem, na sociálnych sieťach veriť.

            Žiaci v rámci workshopu pracovali v tímoch s konkrétnymi  príspevkami, hodnotili ich a prezentovali svoje zistenia.

            Lektorom tohto podujatia bol Filip Mroč.

            Ďakujeme👏

          • Beseda s europoslancom

          • Dňa 12.2.2024 sme sa stretli s europoslancom Vladimírom Bilčíkom. Beseda bola tento krát vedená vo forme online cez zoom a zúčastnili sa na nej žiaci zo Sexty, I.A a II.A na našom tvrdošínskom gymnáziu. Vzhľadom k online prevedeniu a pripravenosti pána Bilčíka, mal každý z nich priestor zapojiť sa aktívne. Cez aplikáciu Mentimeter sme sa pýtali na to, čo nás zaujíma a taktiež padli otázky, ktoré pre nás pán europoslanec pripravil. Vďaka tomu sa zúčastnili aj tí žiaci, ktorí by za normálnych okolností nemali toľko odvahy. Aby tej interakcie so žiakmi nebolo málo, prijali sme súťažnú výzvu, ktorú pre nás pán Vladimír Bilčík pripravil. S výhrami, samozrejme. Gratulácia Alici za prvé miesto, Sofii za druhé a Zoji s Viky za tretie, všetky odnášajúce si krásne tašky. Táto beseda bola veľmi náučná a hlavne nám ukázala ako byť v priestore online v bezpečí. Pán europoslanec vysvetľoval rôzne rozdiely medzi tým čo je fakt, a tým čo je len názor. Odpovedal nám napríklad aj na to, či umelá inteligencia môže pomôcť šíreniu dezinformácií: „Umelá inteligencia nám pomáha, avšak keď sa dostane do zlých rúk, môže šíreniu dezinformácii výrazne dopomôcť. Preto by sme mali byť opatrní a overovať si informačné zdroje, z ktorých čerpáme“.

            Dotkli sme sa tiež prístupových rokovaní krajín, ktoré majú záujem byť súčasťou Európskej únie – keďže pán Bilčík pracuje o.i. ako stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko.

            Jemne sme zahrali aj na zelenú nôtu, a síce, zaujímalo nás to, že už roky sa hovorí o konci sťahovania europoslancov  medzi Bruselom a Štrasburgom. Pravdepodobne sa takto mohlo ušetriť až 23 mil.EUR ročne. Kedy sa tak stane? Nuž, pán poslanec ocenil túto otázku a pobádal nás, aby sme sa na to pozreli očami povojnovej Európy, keď sa Štrasburg stal miestom tzv. francúzsko-nemeckého zmierenia. Toto gesto znamenalo, že aj niekdajší rivali sa dokážu pre dobro ľudí spojiť a spolupracovať. A je tomu tak dodnes.

            Na záver nás motivoval svojím študentským príbehom, aby sme sa nenechali znechutiť neúspechom, a aby sme prekážky zdolávali poctivou prácou. Rozumné je klásť si realistické ciele a postupne sa k nim približovať. Neskracovať si cestu, byť na seba primerane náročný a učiť sa práve teraz „čo to dá“. On sám ponúka silný príklad ako požiadať o štipendium, študovať na prestížnych zahraničných univerzitách a vyučovať na filozofickej fakulte UK. Tešíme sa, že sme mali možnosť diskutovať s rozhľadeným politikom práve na tému nášho projektu Moja mapa Európy – naša spoločná budúcnosť. Táto beseda bola veľmi zaujímavá a ponúkla nám aj veľa vedomostí ohľadom Európy a Európskej únie.


            Názory účastníkov:

            Mne sa to páčilo - bolo to skvelé aj cez online platformu. Síce som kvíz na konci nevyhrala, ale pamätám si doteraz to, kedy sú voľby do Európskeho Parlamentu.
                                                                                                                                                                  Evka    Sexta

            S dezinformáciami na internete sa stretávam často. Najzaujímavejšia vec na stretnutí bola tá, že sme mali súťaž prostredníctvom ktorej sme sa dozvedeli nové veci ohľadom nadchádzajúcich eurovolieb. Zaujalo ma tiež to, že budú voľby a že sme mohli vyjadrovať svoje názory elektronickou formou.

                                                                                                                                                                   Timea     I.A

            Páčilo sa mi, že mal pán poslanec Bilčík pre nás pripravené aj úlohy, súťaž.  Keď povedal, že ak sa stretneme s dezinformáciou, máme ju nahlásiť . Bola to pre mňa zaujímavá informácia a súhlasím s ňou-samozrejme ak to mám overené.                                                                                                 Zuzana   I.A

            Súťaž sa mi páčila , bolo to zaujímavé spojenie súťaže spolu s informáciami, ktoré sme sa dozvedeli. Podľa mňa najzaujímavejšia vec bola keď sme používali stránku Menti.com , kde sme sa zapájali a odpovedali na otázky, ktoré nám dali. Dozvedela som sa ako to chodí v parlamente, z koľkých členov sa skladá a hlavne o tom, aby sme nešírili dezinformácie a ako sa voči tomu postaviť.

            Kristína   I.A
                                                                                                                                                                                     

          • Beseda s europoslankyňou

          • Dňa 2.2.2024 nás navštívila europoslankyňa Miriam Lexmann. Po úvodných slovách sme si so záujmom vypočuli jej osobný príbeh. Moderovaná diskusia priniesla bohaté ovocie. V diskusii sme ju priam zahrnuli otázkami. 

            Spoznali sme jej postoj k ľudským právam a akými spôsobmi za ne bojuje. Podľa jej slov, ochrana ľudských práv a dôstojnosť človeka by mala byť primárnym cieľom každého politika, nielen na európskej úrovni ale aj v domácej a zahraničnej politike. 

            Dozvedeli sme sa bližšie o menšine Ujgurov v Číne. Bolo šokujúce počúvať ako  musia títo ľudia vykonávať nútené práce v  pracovných táboroch v Sin-ťiangu. Pani Lexmann sa aktívne venuje boju nielen za ľudské práva Ujgurov, ale aj iných skupinových menšín v rôznych krajinách, v ktorých je hlboký dešpekt k dôstojnosti človeka. 

            Dotkli sme sa tiež témy AI a jej používania. Pani europoslankyňa vysvetlila zámer europarlamentu pri schválení zákona, ktorý má zabezpečovať našu bezpečnosť na sociálnych sieťach. Upriamila pozornosť na nebezpečenstvo aplikácií, ktoré lákajú na lacný nákup. Vedeli ste, že v skutočnosti draho platíte? Čím? Osobnými údajmi v elektronickom zariadení – mobile, tablete, počítači. Toto kybernetické riziko nie je ľahostajné Európskej únii. Treba byť rozvážny pri každom kliknutí. Mohlo by sa zdať, že ochrana zariadení nám komplikuje život, je však dôležitá.

            Slobodný prístup k médiám umožňuje vyjadriť názor na rôzne témy. Každý máme moc – nešíriť hoaxy a predovšetkým zdieľať pravdu. Prístup k informáciám je len jedna časť našej zodpovednosti za „Moju mapu Európy“(téma nášho projektu). Mladí ľudia majú a mali by mať odvahu zaujať a vyjadriť postoj k aktuálnemu dianiu doma i vo svete. V tom je naša sila.

            Prezradila nám ako vyzerá jej deň v europarlamente, koľko sa nacestuje a ako dlho trvajú zasadania. Jej osobné záujmy nezostali pred nami tajomstvom - napríklad cyklistika. 

            Ku koncu besedy sme mali šancu súťažiť. Všetci sme si odniesli aj jej povzbudivé slová:

            „Venujte svoju pozornosť tomu, čo chcete vo svete zmeniť. Nesústreďte sa na to, kým sa chcete stať. Pokiaľ budete sledovať svoj cieľ, cesta k nemu sa určite objaví.“

          • Galéria

          • Galéria v Dolnom Kubíne a súčasné výtvarné umenie - Marek Ormandík + svetová fotografia Vladimír Židlický.

          • Dejepisná olympiáda

          • Ďakujeme Matúšovi za skvelú reprezentáciu na okresnom kole dejepisnej olympiády. 5. februára doniesol druhé miesto a všetci mu budeme držať palce aj na krajskom kole.

          • Valentín

          • Ani našu školu neobišiel sviatok lásky. Naši šikovní žiaci vyzdobili školu srdiečkami a pripravili si okrem valentínskej pošty aj ruže pre učiteľov a nepedagogických pracovníkov a občerstvenie pre všetkých žiakov školy. Ďakujeme za skvelú atmosféru a doručenie všetkých láskyplných odkazov

          • Majstrovstvá školy v šachu

          • dnes aj pod dohľadom televíznych kamier RTVS ;-)

            dievčatá:

            1. Laura Lujza Habovštiaková (sexta)

            2. Lucia Kaniščáková ex aequo Alžbeta Zaškvarová (sekunda)

            chlapci:

            1. Lukáš Pánik (septima)

            2. Dario Palider (tercia)

            3. Dávid Gajdoš (I. A)

             

          • Lyžiarsky výcvik študentov AFS a dobrovoľníci Gymnázia Tvrdošín

          • Každoročne prichádzajú na Slovensko zahraniční študenti prostredníctvom dobrovoľníckej organizácie AFS, aby tu strávili 3, 5 alebo 10 mesiacov, spoznali nových ľudí, novú kultúru, naučili sa po slovensky. Aj tento rok 8 mladých ľudí z Talianska, Francúzska, Španielska, Kanady či Brazílie trávi čas v slovenských rodinách, chodí do školy, a v čase od 28.-31.1. prišli v rámci lyžiarskeho výcviku na Oravu, do Oravíc. Túto príležitosť využili naši dobrovoľníci. V nedeľu popoludní sa počas 2 hodín zábavy a hier zoznámili so zahraničnými študentmi, v utorok večer spoločne navarili večeru. Mladí ľudia sa podelili o svoje zážitky z pobytu na Slovensku, rozprávali o svojich očakávaniach a plánoch do budúcnosti. V máji 2024 by semestrálni študenti mali opäť zavítať na Oravu, tentokrát na tradičný splav Oravy, ktorý organizuje naša škola. Na nových priateľov sa už veľmi tešíme!

          • EUROSCOLA a návšteva z EP

          • Vedeli ste, že ročne sa pracovných dní Európskeho parlamentu v Štrasburgu zúčastní až 10
            tisíc stredoškolákov?

            Program Euroscola je výnimočnou príležitosťou pre študentov stredných škôl zažiť európsku
            spoluprácu a rozhodovanie na vlastnej koži. Mladí zo všetkých členských krajín Európskej
            únie majú možnosť stať sa na jeden deň poslancom Európskeho parlamentu.

            Naši gymnazisti v Tvrdošíne usporiadali besedu s pánom Ivanom Štefancom, ktorý v EP
            zastupuje Slovensko už 10 rokov a máva so vzdelanou mládežou rozhovory, ktoré obohacujú
            obe strany.

            V aktuálnom ročníku súťaže sme si zvolili tému „Moja mapa Európy – naša spoločná
            zodpovednosť“ a mali možnosť diskutovať o význame Európskej únie, jej možnom
            smerovaní, úspechoch i problémoch. Zaujímali nás najmä možnosti a perspektíva mladých
            ľudí v EÚ.

            Pán europoslanec nám predstavil fakty o práci v EP, ktorý sa o.i. zaoberá podnetmi
            a petíciami ľudí, rozhoduje o medzinárodných dohodách a o rozširovaní EÚ.

            Jeho slová nás uistili o sile a právomoci nás euroobčanov, ktorou disponujeme nielen cez
            volebný víkend (v tomto roku 6.- 9.jún), ale počas celého päťročného volebného obdobia,
            v ktorom našu krajinu zastupujú nami zvolení Slováci v EP.

            Diskutovali sme spolu o digitalizácii, využívaní AI v oblasti trvalo udržateľného rozvoja
            a životného prostredia, o nízkej účasti Slovákov v eurovoľbách, o vzájomnej ekonomickej
            solidarite členov EÚ i o inováciách vo vzdelávaní.

            Prekvapil nás jeho názor o spaľovacích motoroch a elektromobiloch. Dozvedeli sme sa
            o návrhoch, ktoré plánuje predostrieť tento rok, aj zaujímavosť, že za smernicou na jednotnú
            univerzálnu nabíjačku pre elektronické zariadenia, ktorou znížime množstvo elektroodpadu,
            stojí práve jeho tím.

            Prezradil ako vyzerajú jeho pracovné dni, ktorý šport ho dodnes drží fit, prečo sa začal učiť
            francúzštinu a mnohé ďalšie zaujímavosti z osobného a života a profesie.
            Vďaka štedrému času, ktorý nám naše gymnázium pre besedu ponúklo, sa naše postoje
            a pohľady opäť mohli formovať aj v tejto oblasti.

            Téma Európskej Únie je dôležitá a my sa už tešíme na ďalšiu diskusiu.

          • Vyhodnotenie iBobor 2023/2024

          • Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Súťaž v školskom roku 2023/24 skončila. Spolu súťažilo 129 965 slovenských žiakov. Štatistické vyhodnotenie nájdete tu.

            Aj my sme pripravili pre súťažiacich našej školy malé prekvapenie. Najlepší žiaci z jednotlivých kategórií budú odmenení týmito cenami.

            A. Hrubcová - sekunda (Benjamíni: 6.-7. ročník ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia)
            E. Ďaďová - kvarta (Kadeti: 8.-9. ročník ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia)
            M. Šroba - I.A (Juniori: 1.-2. ročník gymnázií a stredných škôl, kvinta a sexta osemročného gymnázia)
            S. Muščík - IV.A (Seniori: ostatní študenti stredných škôl a osemročných gymnázií)

          • Mobilita Erasmus + na Slovensku

          • Poslednou časťou projektu s názvom Regionálna identita bola mobilita žiakov na Slovensku.
            30 študentov z Nemecka, Maďarska a Česka spolu so svojimi pedagógmi strávili v dňoch
            20.-26.1.2024 týždeň plný aktivít a exkurzií zameraných na tému Život v divočine. Výlety v regióne,
            návšteva múzea TANAPu v Tatranskej Lomnici, prednášky o medveďovi hnedom a jaskyniarstve, ale
            aj deň v rodinách spojili mnohých mladých ľudí, vytvorili nové priateľstvá, upevnili tie staré a rozšírili
            obzory. Zaujímavý týždeň symbolicky uzavrela Erasmus párty, ples žiakov Gymnázia v Tvrdošíne
            a hostí z partnerských krajín. Všetci budú isto dlho spomínať na krásny program, chutný catering, ale
            najmä na úžasnú zábavu, spev a tanec. Po takmer 5 rokoch spolupráce sme sa stali skutočnými
            priateľmi. Napriek záverečnému stretnutiu v rámci Erasmus+ projektu veríme, že nebolo naše
            posledné. A keďže naši študenti radi cestujú, tešíme sa budúcu spoluprácu. 

          • NÁVŠTEVA OPERY

          • Krásu umenia môžeme vnímať cez rôzne jeho žánre a určite jedným z najkomplexnejšich z nich je opera. Spája v sebe hudbu, spev, tanec, divadlo, literatúru i výtvarné umenie. Preto nás veľmi potešila možnosť zúčastniť sa predstavenia Malý princ v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Očarili nás výkony spevákov a hudobníkov, nádherné kostýmy, ale i hĺbka posolstva, ktoré v sebe dielo nesie. Cítime vďačnosť za prežité momenty a obdiv voči umelcom, ktorí predviedli toto dielo naozaj majstrovsky.

          • Pozvánka

          • Poďte s nami do OPERY. Doprajte sebe a svojim blízkym umelecký zážitok - hudba, divadlo, tanec - to všetko z dielne slovenských tvorcov (Dinková, Kostka) o slávnej francúzskej šansoniérke. Večerné predstavenie začína o 18:30. Tesim sa na Vás. 

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Už tradične sme opäť po roku organizovali okresné kolo OAJ, ktoré sa konalo 17. 1. 2024, pre žiakov stredných škôl z okresu Tvrdošín. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 7 žiakov. 

            Našim reprezentantom sa darilo takto: 

             

            Kategória 2B - Anna Mária Hrubcová - 1. miesto, postup na krajské kolo

            Kategória 2A - Oliver Veselý - 2. miesto

             

            V nižších kategóriách sa súťažilo na ZŠ MM na Medvedzí. 

            Kategória 1A - Karin Mariášová  skončila na 6.mieste
            Kategória 1B -  Ema Slimáková  skončila na 4. mieste

             

            Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu. 

          • Olympiáda vo francúzskom jazyku

          • Prvý polrok je pomaličky za nami. Pre francúzštinárov to bol čas popretkávaný konverzáciou s Gaspardom. Náš francúzsky dobrovoľník priniesol na hodiny nové zaujímavé aktivity a aj jeho zásluhou sa jazyková úroveň posunula vyššie.

            Na olympiáde 2023/24 vo vyššej

             kategórii 2A súťažilo deväť žiakov.

            1.miesto  Laura Lujza Habovštiaková

            2.miesto  Michaela Holubčíková 

            3.miesto Johanka Hulejová 

            Na krajskom kole bude GYMTS reprezentovať mademoiselle Laura Lujza Habovštiaková.

            Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme a želáme nech Vás láska k francúzštine sprevádza naďalej. Nezabudnite na to, čo je skutočne dôležité.

            "Inteligencia dáva človeku kontúry, srdce ho však modeluje." Auguste RODIN

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.