• Študentská kvapka krvi


          • V piatok, 23. november 2018, sa niekoľko dospelých a odhodlaných gymnazistov z Tvrdošína rozhodlo pomôcť svojou troškou a darovať pár mililitrov krvi na zdravotnícke účely napr. krvnú transfúziu. Skoro ráno sa zaregistrovali do zoznamu darcov pre Národnú transfúznu stanicu. Všetko bolo výborne zorganizované, ochotných darcov nebolo málo a zdravotnícki pracovníci z Martina mali plné ruky práce. Zapojili sa mladí darcovia zo SPA, OKA i IV.A a tiež dve p. profesorky.
            Chcete vedieť viac?
            Proces darovania krvi má niekoľko častí, ktoré bolo potrebné absolvovať: registrácia, písomný test, základné krvné testy (zistenie krvnej skupiny a toho, či je krv „zdravá“ napr.  má dostatok „železa“, a i.), i krátky rozhovor s lekárom. Celé to trvá približne polhodinu a potom si vás zavolajú na odberné kreslo. Dôležité je v dostatočnom časovom predstihu (už večer) piť dostatok tekutín a jesť ľahkú stravu. A ešte jedna vec: ak máte tenké žily, môže sa stať, že krv nepotečie. Vtedy sa (na prvý pohľad) aj vhodný darca pošle domov. To však neplatí natrvalo. Hoci sa tento krát niektorým krv darovať nepodarilo, môžu to skúsiť opäť o štyri mesiace. Dovtedy majú čas spevniť svoje žilky a cvičiť (stláčať v dlani penovú loptičku).
            Cvičte aj vy a poďte nabudúce s nami. ;) Darcom sa krv obnoví už do 24 hodín. Za ten príjemný pocit, že aj moja krv môže niekomu zachrániť život, to rozhodne stojí.
             

        • My vieme aj po FRANCÚZSKY  (alebo Doprajme si Ešte Lepšiu Francúzštinu)
          • My vieme aj po FRANCÚZSKY (alebo Doprajme si Ešte Lepšiu Francúzštinu)


          • Naše tvrdošínske gymnázium má šikovných žiakov o.i. aj vo francúzštine. Dve dievčatá sa rozhodli otestovať a získať diplom francúzskeho Ministerstva školstva. 14. 11. 2018 sa obe zúčastnili celoslovenských skúšok DELF z francúzskeho jazyka, ktoré sa konali na pôde Francúzskej aliancie v Banskej Bystrici. Vrelo nás privítali páni Thomas Laurent – riaditeľ Francúzskej aliancie v BB a Guillaume Papillon – spoluautor turistického sprievodcu po Slovensku „Petit Futé“ (v preklade Malý lapaj).
            Skúšky boli rozdelené na dve časti – písomnú a ústnu. Svoje vedomosti uplatnili dievčatá pri porozumení hovoreného i písaného textu, v písomnom a ústnom prejave.
            Alica a Klára zvládli skúšky bravúrne a uspeli. Blahoželáme a tešíme sa z Vášho úspechu, dievčatá!
            Chceš si svoju francúzštinu otestovať aj ty? Prihlás sa u nás – na Gymnáziu v Tvrdošíne. Sme jediná škola na Orave, kde môžeš skúšky DELF absolvovať. Môžeš získať diplom, ktorý bude slúžiť ako oficiálny doklad na preukázanie tvojej úrovne francúzštiny všade vo svete.
             

          • Pozvánka na putovanie Oravou


          • Pridaj sa k nám! Spolu budeme šíriť vianočné posolstvo!
            Kedy? 29. 11. 2018 od 15.00 do 24.00 hod.
            Kde? v UMAT1
            Ako? na cyklotrenažéroch
            Kto? malí aj veľkí

            Gymnázium v Tvrdošíne pripravuje veľké putovanie po Orave na ergometroch. Plánujeme virtuálne precestovať celú Oravu, zašportovať si a užiť si spoločné chvíle. Začíname o 15.00 a budeme sa snažiť vydržať až po polnoci. Akciu bude sprevádzať maratón v písaní listov a noc v škole pre našich primánov a sekundánov.

            Prihlásiť sa môžete na t. č. 0908/844181 (aj formou SMS)

        • 1. ročník KIN-BALL BRATISLAVA OPEN CUP
          • 1. ročník KIN-BALL BRATISLAVA OPEN CUP

          • V Bratislave sa 24. 11. 2018 konal prvý ročník medzinárodného turnaja mix tímov od 16. rokov v kin-balle. Turnaja sa zúčastnili členovia klubu Aspirateur z nášho gymnázia. Skvelá atmosféra, trošku adrenalínu, o čosi viac driny, jedno rozbité koleno, cenné rady od zúčastnených, zábavní či menej zábavní spolucestujúci, mestečko Palermo nemá  konca-kraja , orientácia v neznámom teréne  - to všetko nám dodáva motiváciu zlepšovať sa a hrať ďalej.

        • All star school
          • All star school

          • Vo štvrtok 22.11. 2018 bolo v našej športovej hale rušnejšie ako zvyčajne. Tím internetovej TV MÔŽEBYŤ.SK prišiel natáčať súťažné video, ktoré zachytáva pohybové aktivity a hlavne radosť z pohybu na našej škole. Roztlieskavačky, parkour, stolný tenis, bicyklovanie na trenažéroch, kin-ball, volejbal, florbal, bedminton, to všetko uvidíte v súťažnom videu, za ktoré budete môcť hlasovať už v januári v sekcii videá/hlasovanie. Vyhrať môžeme atraktívne ceny, napr. Street workoutové ihrisko. Nezabudnite na náš slogan: V gymnáziu v Tvrdošíne všetko hráme tvrdošijne. Vo svete sme známi tým, celá škola jeden tím.


             

          • VZDUCHOLOĎ 20

          • práve vyetela oneskorená VZDUCHOLOĎ 20 z konca minulého školského roka

            (z obsahu: veľkonočný florbalový turnaj, šachový turnaj v Žiline, deň učiteľov, Divadelný medveď Žilina, francúzsky deň, Vajanského Martin, DofE, rozlúčka maturantov, prijímacie skúšky, maturity, Janko Štepita Vo veži, Dilongova Trstená, Literárny Kežmarok, Hviezdoslavov Kubín, koniec školského roka)

          • Medzinárodný projekt DofE pokračuje

          • Devätnásť našich študentov úspešne ukončilo bronzovú úroveň tohto programu získaním certifikátov - pod záštitou britského veľvyslanca v SR (na fotografii uprostred) na slávnostnej ceremónii v Chateau Gbeľany.

            Dvaja z nich Agátka Brozová a Lukáš Kandera, študenti oktávy, budú ďalej pokračovať na zlatej úrovni.

          • Ocenenie ministerkou školstva

          • Ocenenie ministerkou školstva a Okresným úradom ŽILINA pre najúspešnejších študentov v Žilinskom kraji získala Agátka Brozová

             

            Oceňovanie prebehlo 7. novembra 2018 v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne, teda na mieste, kde v tomto roku Agátka dosiahla aj jeden zo svojich najväčších úspechov, Hlavnú cenu Národného osvetoveho centra za réžiu inscenácie Logická záhrada divadelného súboru Dobrozvíťazí junior  v celoslovenskej súťaži detských recitačných kolektívov Hviezdoslavov Kubín.
             

          • Osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov

          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov
            Téma 7. ročníka projektu úzko súvisela s témou Medzinárodného dňa knižníc a blížiacim sa mimoriadnym sviatkom. Znalosti o významných osobnostiach spoločných pre oba národy študenti  získali sledovaním filmu o dejinách spoločného štátu, tiež z výkladu na hodinách dejepisu, médií. Záložky vytvárali študenti na hodinách slovenského jazyka.
            Partnerskou školou v 7. ročníku sa stalo Gymnázium v Topoľčanoch. Študenti gymnázia nás potešili krásne ilustrovanými záložkami a informačnými materiálmi o škole – ročenka, školský časopis. 

        • Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice
          • Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice

          • 9. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá  Záložka do knihy spája školy: Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice
            Nový ročník, nová téma, nový partner v projekte. 9. ročník projektu Záložka... priniesol  nášmu gymnáziu nového partnera – Gymnázium Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči. Pani učiteľka partnerskej školy nám poslala povesť o vzniku názvu mesta v češtine. Na krásnych záložkách sa objavili práve motívy zo spomínanej povesti, najčastejšie motív vlka. Povesť sme si spoločne so žiakmi prečítali na hodinách slovenského jazyka (a veru pre mnohých mladších žiakov bola čeština dosť nezrozumiteľná).
            Naši žiaci sa inšpirovali bájkou o zajacovi a korytnačke, starší vytvorili záložky s hádankou súvisiacou so znalosťou  frazeologizmov z gréckych bájí. Z materiálov o partnerskej škole sme vytvorili nástenku. Tešíme sa na ďalší ročník.
              

        • Príbeh hudby - prvý online koncert pre deti a mládež
          • Príbeh hudby - prvý online koncert pre deti a mládež

          • V piatok 26.10. 2018 sa časť našich študentov túlala po uliciach Viedne. Ostatní mali možnosť vidieť (po počiatočných problémoch) prvý online koncert približujúci hudbu od praveku do dnešných čias. Koncert sledovalo 40 000 žiakov.
            Účinkovali: najlepší orchester na svete - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu
                                   najlepší zbor na svete - Bratislavský chlapčenský zbor
                                   najlepšia speváčka na svete - Slávka Zámečníková (soprán)
                                   najlepší spevák na svete - Jakub Gubka (barytón)
                                   najlepší organista na svete - Marek Štrbák (organ)
                                   najlepší dirigent na svete - Gabriel Rovňák ml., dirigent, hovorené slovo
            Vyhráme lístky a uvidíme koncert naživo?

        • Okresné kolo v bedmintone SŠ
          • Okresné kolo v bedmintone SŠ

          • V stredu 7.11.2018 sa v športovej hale Gymnázia v Tvrdošíne uskutočnilo okresné kole v bedmintone. V turnaji súťažili chlapci a dievčatá základných a stredných škôl z okresu Tvrdošín. Našu školu reprezentovali žiaci kvinty P. Betušťák a D. Jandura, v kategórii študenti SŠ. Turnaj naši žiaci vyhrali a víťazstvo im zabezpečilo postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Martine.

        • Exkurzia Viedeň
          • Exkurzia Viedeň

          • Aj tento rok sme už tradične 26.10. navštívili Viedeň počas štátneho sviatku Rakúska, ktorý sa ináč nazýva aj Deň otvorených dverí múzeí. Mnoho múzeí, historických a kultúrnych miest ponúka návštevníkom v tento deň vstup zdarma. Exkurzia sa na našej škole teší veľkému záujmu a aj tento rok sa jej zúčastnilo 57 študentov a pedagógov našej školy. Navštívili sme zámok Schoenbrunn, Katedrálu sv. Štefana, Národnú knižnicu Rakúska v Hofburgu, známy Hunderwasserhaus, Viedenskú radnicu, Prírodno- historické múzeum, aj zábavný park Práter. Bodku za výletom urobili nákupy v OC Avion v Bratislave. 

        • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice
          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

          • Skutočné knižnice – skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska

            V tomto školskom roku sme sa rozhodli pozvať do priestorov našej školy ľudí, ktorým ich mentálne postihnutie nedovolilo prežívať detstvo medzi rovesníkmi – v škole.
            Vznik Česko-Slovenska je ich svetu veľmi vzdialený, preto sme po dohode s vychovávateľkami zvolili pre chlapcov vhodnejšie aktivity. Pre mnohých z nich bolo snom sedieť a vyfotiť sa v lavici, písať prstom svoje meno na interaktívnu tabuľu, súťažiť s deťmi v násobilke. So staršími žiakmi a členmi klubu Aspirateur sme chlapcom prestavili kolektívnu hru kin-ball.  Od chlapcov sme dostali vlastnoručne vyrobený diplom, obrázok a drevené kvetinky.
            Časť z nás teda oslavovala 100. výročie pohybom. Druhá časť sa venovala aktivitám súvisiacim so vznikom Česko-Slovenska. Všetci naši žiaci sú ,,deťmi“ Slovenskej republiky, preto mnohé informácie získané sledovaním českého animovaného filmu Dejiny udatného Československa či výkladom učiteľa dejepisu, boli pre žiakov novinkou. Následne žiaci formou skupinovej práce získané informácie spracovali do podoby komiksu. Výsledkom ich spoločného úsilia bude nástenka s názvom Ilustrované dejiny Česko-Slovenska. 

        • Sladká výhra
          • Sladká výhra

          • Hoci v kalendári - ale aj v prírode -  vládla jeseň, v našej škole vládla atmosféra letná. Po chodbách rozvoniavala zmrzlina a žiaci gymnázia si chladili mlsné jazýčky kopčekmi zmrzliny od výmyslu sveta. Áno, vyhrali sme zmrzlinu aj so zmrzlinárom! Spomedzi štyroch oravských gymnázií sme sa dokázali zapojiť v najväčšom počte do súťaže Oravskej rakety. Oravská raketa je občianske združenie, ktorého cieľom je dlhodobá a systematická podpora občianskej angažovanosti, kritického myslenia a vzdelávania oravských žiakov a študentov tak, aby sme konkurovali svetovej špičke.   Výhra zmrzliny bola len vstupnou bránou. Ďalší – vyšší level - je súťaž o výlet do Dublinu. Podstata zápolenia spočíva v tom, že musíte vo svojom okolí identifikovať akýkoľvek problém. Následne vymyslíte jeho riešenie a pokúsite sa ho aj reálne vyriešiť. Našu školu zastupujú v súťaži štyri tímy. Viac informácií môžete nájsť na stránke oravskej rakety.
             

        • Moja story, tvoja story
          • Moja story, tvoja story

          • Pod týmto názvom v apríli 2018 odštartoval ,,modrý operátor“ druhý ročník motivačnej roadshow určenej žiakom stredných škôl. Dva mesiace žiaci Gymnázia Tvrdošín poctivo každý deň esemeskovali, aby získali víťazstvo v kategórii škôl do 250 žiakov v Žilinskom kraji. Dňom D bol 9. október 2018. Ambasádori Tomi Kid, Laci Strike, Strapo a Janka Schweighoferová predstavili stredoškolákom svoje životné príbehy. Nechýbala ukážka ich speváckeho, tanečného, boxerského umenia či rady o tom, ako lacno cestovať. Diskusia otvorila študentom priestor na ich zvedavé otázky. Tri hodiny spoločne stráveného času zameraného na boj s prekážkami ukončila autogramiáda.
              

        • Dejepisná súťaž k 100. výročiu Martinskej deklarácie
          • Dejepisná súťaž k 100. výročiu Martinskej deklarácie

          • Dňa 26. 10. 2018 sa žiaci nášho gymnázia Dominika Magerčáková a Marián Dzurik zúčastnili dejepisnej súťaže k 100. výročiu Martinskej deklarácie, ktorú pripravil odbor školstva a športu Úradu Žilinského samosprávneho kraja. V konkurencii 36 tímov zo Žilinského kraja sa naši žiaci umiestnili na prvom mieste.

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.