• Škola priateľská k deťom - vianočné aktivity

          • Vianočné trhy ani koncert na podporu detí sa nám nepodarilo uskutočniť. Nevadí. Ak chcete pomôcť  a prispieť na dobrú vec, môžete sa zapojiť do vianočnej kampane Ilustrácie pre život či Balíček pre plné bruško.

            Stačí si vybrať druh pomoci, ktorú chcete podporiť: psychosociálna podpora, šport, vzdelávanie, zdravie pre detičky, zdravie pre mamičky, výživa, hygienické potreby alebo oblečenie. Urobíte radosť nielen sebe, ale aj dieťatku v núdzi, ktorému možno práve VY zachránite život.

            odkazy:

            Darčeky a ilustrácie pre život

            Balíček pre plné bruško

             

             

             

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Opäť sme súťažili - vo vedomostnom teste, transformácii textu, rečníckom prejave. Máme výborné výsledky, výborných študentov.

            Blahoželáme úspešným riešiteľom kategórie A – Emke Fukasovej, Anežke Kurajdovej, Romanke Ballekovej, úspešným riešiteľom kategórie B – Vaneske Hucíkovej, Kristínke Mikundovej, Dianke Jašurovej.

            Blahoželáme k umiestneniu v kategórii A -

            Rebeke Magerčákovej (3. miesto), Klaudii Matušiskovej (2. miesto),

            v kategórii B - Laure Habovštiakovej (3. miesto), Alexandre Matisovej (2. miesto).

            Blahoželáme a držíme palce Anne Márii Hrubcovej a Michaele Holubčíkovej, ktoré budú naše gymnázium reprezentovať ďalej - na krajskej súťaži, pretože sú víťazkami školského kola, každá vo svojej kategórii.

            Ďakujeme všetkým účastníkom, veľmi oceňujeme ich vedomosti a aj odvahu ich prezentovať.

                                                                                                                                              ...s láskou GYMNÁZIUM

          • Olympiáda vo francúzskom jazyku

          • V školskom kole olympiády vo francúzskom jazyku v kategórii 2A boli úspešní dvaja účastníci. Do krajského kola postupuje Samuel Bránický (s výsledkom 60,5 b), ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Blahoželáme!

          • Projektová mobilita v nemeckom meste Braunschweig, 7.-13.12.2022

          • Erasmus projekty sú na našej škole veľmi obľúbené. Žiaci majú možnosť získať informácie na zaujímavé témy, spoznať krajiny a ich kultúru, nové miesta a mestá, ľudí, nadviazať nové priateľstvá, zlepšiť si komunikačnú úroveň cudzích jazykov. Nie je tomu inak ani v novom Erasmus+ projekte s názvom Regionálna identita a povedomie v kontexte transeurópskeho procesu integrácie. Projekt začal týždenným pobytom v Nemecku, v meste Braunschweig, kde sa nachádza nemecká partnerská škola, Gymnasium Ricarda Hoch Schule. Žiaci z Čiech, Slovenska a Nemecka prežili spoločný týždeň, počas ktorého pracovali na projektovej téme elektromobilita, ale tiež navštívili zaujímavé miesta, spoznali nových priateľov, komunikovali v nemeckom a anglickom jazyku. Skupina 10 žiakov výborne reprezentovala našu školu, domov si okrem certifikátu účasti doniesli aj množstvo zážitkov a nových skúseností.

          • Prosíme o hlasovanie

          • Terciáni sa zapojili do projektu eTwinning s názvom Grandpa, Let's Eco-sustain the Future. Cieľom projektu je komunikovať so starými rodičmi a hľadať spôsoby, ako žiť čo najviac bezodpadovo, ekologicky a udržateľne. Študenti práve vytvorili šesť jedinečných návrhov loga projektu. Prosíme vás o pomoc pri voľbe najvýstižnejšieho z nich. Ďakujeme. 

            HLASOVAŤ

          • Úspech v tenise

          • Naša Barborka Šašková sa stala majsterkou Žilinského kraja v štvorhre dorasteniek v tenise. Srdečne jej gratulujeme a držíme palce v ďalších súťažiach.

          • EURÓPA PRE MLADÝCH

          • Gymnázium Tvrdošín sa zapojilo do vzdelávacieho programu Ambasádorská škola
            Európskeho parlamentu. Vzhľadom na to, že sme splnili všetky kritériá a úlohy, dostali sme
            sa do siete EPAS (okrem nás je v Žilinskom samosprávnom kraji len osem takýchto škôl).
            Lucia a Viktória Garbiarová navštívili Štrasburg, kde sa stretli s vedúcim Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Róbertom Sermekom. 

          • Malá škola, ktorá robí veľké veci.

          • 14. decembra 2022 v rámci projektu Zvýšenie kvality vzdelávania na Gymnáziu v Tvrdošíne
            žiaci I. A a III. A navštívili Technické múzeum v Brne. Rozšírili si vedomosti o optike,
            informačnej technike, výrobe a spracovaní kovov...  Skvelým zážitkom bola technická herňa,
            kde sa dalo zábavnou formou poučiť o rôznych zákonoch fyziky. No a tie potom aplikovať aj
            v praxi pri návšteve samotného Brna.
            Tešíme sa, čo nám prinesú ďalšie projektové exkurzie. 

          • JUVENES TRANSLATORES

          • Už niekoľko rokov sa študenti našej školy, pod vedením p. Dzurikovej, zapájajú do súťaže mladých prekladateľov Juvenes Translatores, ktorá sa koná pod záštitou Európskej komisie vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Z každej krajiny je do medzinárodného kola vyžrebovaných toľko škôl, koľko má krajina poslancov v Európskom parlamente. V tomto roku sme v žrebovaní nemali šťastie, ale zrealizovali sme naše školské kolo. Teší nás veľký záujem o preklad - súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov. Z anglického jazyka prekladali oficiálny text určený pre tento ročník súťaže, ale vyhodnotený bol u nás v škole. Objavili sme viaceré prekladateľské talenty, študenti si vyskúšali nové zručnosti, jazykovú tvorivosť i slovnú zásobu. 

            Autorkou najepšieho prekladu je Michaela Holubčíková. Čestné uznania za kvalitné preklady získali ďalší študenti: L. Garbiarová, T. Kapráň, S. Bedrichová, N. Krileková, B. Borsík, K. Domiňáková, V. Mrzenová a N.Jarinová. Všetkým zúčastneným prajeme ešte veľa úspechov v prekladateľskej práci. ​​​​​​

            ​​​​​​​

            ​​​​​​​

            Spoločná fotka z odovzdávania diplomov a cien za Olympiádu v anglickom jazyku a Juvenes Translatores (6. 12. 2022)

          • Technická olympiáda

          • V školskom kole Technickej olympiády tento rok súťažilo až 15 žiakov (chlapcov i dievčat!), z toho traja v kategórii B (príma a sekunda) a 12-ti v kategórii A (tercia a kvarta). V kategórii B bol najlepší Pavol  Bistar zo sekundy a v kategórii A vyhrali 1. Filip Tuhý(KVA), 2. Matúš Nákačka (TRA) a 3. Adam Stanko (TRA). 

            Víťazi nás ďalej reprezentovali v okresnom kole, ktoré sa konalo v priestoroch Strednej odbornej školy technickej v Námestove, kde dvojica Tuhý-Nákačka získala pekné štvrté miesto, pričom boli aj úspešní riešitelia. Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Hodina kódu

          • Projekt Hodina kódu začal ako jednohodinový úvod do informatiky. Bol navrhnutý tak, aby demystifikoval programovanie, zapojil viac ľudí do oblasti informatiky a poukázal na to, že základy programovania sa môže naučiť ktokoľvek. Odvtedy sa z neho stalo celosvetové hnutie oslavujúce informatiku, ktorého súčasťou je všetko od jednohodinových programovacích aktivít až po rozličné komunitné projekty. Túto kampaň podporuje viac ako 400 partnerov a 200 000 pedagógov po celom svete.

            Podujatie Hodina kódu sa koná každý rok počas Týždňa informatiky. V roku 2022 sa Týždeň informatiky konal 5. až 11. decembra. Týždeň informatiky sa koná na počesť narodenín počítačovej priekopníčky admirálky Grace Murray Hopperovej, ktorá sa narodila 9. decembra 1906.

            Žiaci našej školy sa zapojili do aktivít Hodiny kódu na hodinách informatiky. 

          • Školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 30.11.2022 sa konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo 28 žiakov, ktorí si zmerali sily v náročných úlohách z gramatiky, čítania a počúvania textu, ako aj rozprávania na danú tému. Súťažilo sa v 4 kategóriách, kde sa na prvých troch miestach umiestnili títo žiaci:

            kategória 1B
            1.miesto Ema Štefanová, tercia
            2.miesto Ema Ďaďová, tercia
            3.miesto Cyntia Fučková, Paula Mária Kubinčáková, tercia

            kategória 1C
            1.miesto Lili Ploransky, sekunda
            2.miesto Július Ploransky, príma

            kategória 2A
            1.miesto Jakub Lorinc, sexta
            2.miesto Adam Drndáš, sexta
            3.miesto Alena Rošťáková, Barbora Šašková, sexta

            kategória 2B
            1.miesto Nina Suľová, septima
            2.miesto Eva Nina Motyčáková, oktáva
            3.miesto Lucia Garbiarová, oktáva

            Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom srdečne gratulujeme! 

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.