• Víkendová návšteva Oravy

          • Počas posledného májového víkendu (27.-29.5.2022) pripravili naši dobrovoľníci v spolupráci s organizáciou AFS program pre zahraničných študentov, ktorí sú hosťovaní na Slovensku v rámci 10 mesačného študijného programu. Ela z Fínska, Sophie zo Španielska, Alice z Talianska a samozrejme Gabi z Tenerife, ktorá navštevuje našu školu strávili 3 dni v rodinách žiakov, vyskúšali si plavbu na plti, navštívili Oravský hrad, zažili atmosféru v novej rodine. Veríme, že sa im víkendový program páčil a z Oravy si odnášajú príjemné spomienky.

            Tejto akcie sa zúčastnili aj 2 dievčatá z prímy. Položili sme im pár otázok, pretože nás ich záujem príjemne prekvapil.
             

            Prečo ste sa rozhodli zúčastniť na tejto akcii?

            Klaudia: Nemala som na sobotu žiaden program a o akcii mi povedala ešte aj maminkina kamarátka. Tak som si povedala, že pôjdem.
            Bianka: Ani ja som nemala na víkend program, len som sa bála, aby som tam nebola sama z triedy.

            Aké boli zahraničné študentky?

            Klaudia:  Milé a priateľské, aj som sa s nimi porozprávala... o hocičom.
            Bianka: Milé, ale moc som sa s nimi nerozprávala.

            Ako sa vám páčil spoločne strávený deň?

            Klaudia: Splav bol super, páčil sa mi aj spoločný obed v pizzerii. Nepáčilo sa mi, keď nám sprievodca na hrade rozprával o mučení, hovoril skoro o každej poprave a veľmi detailne. Myslím si, že ani ostatným sa to nepáčilo.
            Bianka: Splav aj hrad boli super, mne sa veľmi páčilo.

            Keby ste mali možnosť, hosťovali by ste zahraničného študentka / študentku?

            Klaudia: Áno, môže to byť zábava, mohli by sme vyskúšať uvariť ich jedlo, viac sa porozprávať a ešte aj pomôcť.
            Bianka: Áno, ale asi neskôr, keď budem staršia, aby sme si lepšie rozumeli a mohli sa viac porozprávať.
             

          • Májová VIEDEŇ

          • Pre našinca je hlavné mesto Rakúska symbolom noblesy a do istej miery spoločnej histórie, ale tiež zábavy a nákupných radovánok.V posledný májový piatok sme sa vybrali za poznaním, zábavou a umením práve do Viedne.

            Navštívili sme Vojenské múzeum HGM, ktoré ponúklo prehliadku rakúskej histórie v revolučných časoch (1789-1849) a v období dvoch svetových vojen. Vedeli ste, že práve na tomto mieste sa nachádza automobil, v ktorom sa viezol František Ferdinand d‘Estée? Atentát na tohto následníka trónu v Sarajeve bol rozbuškou pre vypuknutie jedného z najkrvavejších vojnových konfliktov.

            Prechádzka centrom mesta nás príjemne naladila. Vychutnávali sme si hrejivé slnko, zakvitnuté kvetinové záhony a obdivovali krásnu architektúru historických budov Belvederu, Hoffburgu a Stefansdomu.

            Dozvedeli sme sa aj to, že káva so šľahačkou vôbec nie je viedenská a darmo by sme si ju pýtali v miestnych kaviarňach.V prírodovednom múzeu sme si mohli vyskúšať výzor praľudí a v múzeu umenia nás nadchol kumšt flámskych maliarov.Trochu adrenalínových zážitkov ponúkol zábavný park Prater Wien a návšteva nákupného centra na južnej periférii mesta.

            Už sa tešíme na ďalšiu návštevu Viedne.

            Auf Wiedersehen !

          • Súťaž English Star

          • A máme tu výsledky medzinárodnej súťaže English Star. Zúčastnilo sa jej 33 študentov, ktorí súťažili v štyroch kategóriách. Z nich 26 malo viac ako 80% a získajú diplom so zlatou medailou. Najlepšie výsledky v jednotlivých kategóriách dosiahli: príma - S. Zaťková, A. Bucková, M. Dudová; sekunda - E. Slimáková, E. Ďaďová, K. Hulejová; tercia - T. Jaško, S. Laurinčíková, A. Jarošová; kvarta - O. Veselý, S. Branický, L. Habovštiaková. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

          • S Erasmom v Nemecku

          • V dňoch 9.-15.mája sa naša škola zúčastnila na spoločnom stretnutí s krajinami Česko, Nemecko a Maďarsko v rámci projektovej mobility Erasmus+. Žiaci a pedagógovia prežili spoločne projektový týždeň v mestách Braunschweig a Wolfsburg v spolkovej republike Dolné Sasko. Program pripravený nemeckou partnerskou školou – Gymnasium Ricarda Huch bol plný aktivít, výletov i prekvapení. Žiaci, ktorí sa už poznali z predchádzajúcich stretnutí alebo online video hovorov, sa tešili na spoločné chvíle. Popri napĺňaní cieľov projektu s témou Národnosť a identita, workshopoch a prezentáciách sme navštívili bývalú colnicu, ktorá do roku 1989 rozdeľovala východné a západné Nemecko, historickú časť Braunschweigu, Autostadt Wolfsburg, poznávali sme nových ľudí, zdokonaľovali sa v jazykoch. Touto, v poradí štvrtou mobilitou, končí naša vzájomná spolupráca na projekte. Môžeme ho označiť za veľmi úspešný, aj keď bol hneď od začiatku poznačený pandemickými opatreniami a zákazom cestovania. Navštívili sme všetky krajiny a splnili stanovené ciele. Nakoľko sme si ako partneri rozumeli a spolupráca bola vynikajúca, všetky krajiny sa opäť zapojili do výzvy 2022 Erasmus+ projektov a požiadali o nový grant, ktorý sme získali! Takže dovidenia v novom školskom roku 2022/2023 s novým Erasmus+ projektom priatelia!

          • Exkurzia sekundy do Trenčína

          • Veľmi sa tešíme, že už môžeme zase bez obmedzení cestovať, preto sme pre našich sekundánov zorganizovali dejepisno - historicko - teambuildingovú exkurziu do Trenčína. Žiaci sa osobne podieľali na plánovaní akcie, o všetkom spoločne  hlasovali. Rozhodli sme sa cestovať vlakom, čo už samotné bolo príležitosťou pre získanie nových zážitkov a zručností. Navštívili sme miesto s rímskym nápisom na hradnom brale z roku 179  n.l. Nasledovala prehliadka Trenčianskeho hradu a hradného areálu s povestnou studňou lásky, potom krátka prehliadka mesta a nakoniec spoločná zábava v lasergame Laugo.   

          • AKADÉMIA VEĽKÝCH DIEL

          • V týchto dňoch sa uskutočnil posledný z 25 seminárov Akadémie veľkých diel, ktorú naše Gymnázium poskytlo študentom ako možnosť zlepšiť sa v diskutovaní, v študijných zručnostiach a čítaní s porozumením. Prostredníctvom veľkých diel z oblasti literatúry, hudby, filmu a výtvarného umenia spoločne hľadali krásu, hĺbku diel a ich odkaz pre dnešného človeka.  

            AVD sa realizovala pod záštitou Kolégia Antona Neuwirtha . Bola ponúknutá všetkým študentom od 14 do 19 rokov. Vytvorili sme skupinu spolu so  SPŠIT I. Gessaya. Navzájom sme sa obohatili i zabavili. Pomocou vstupného a výstupného SCIO testu mali účastníci možnosť overiť si svoje zlepšenie v spomínaných oblastiach. Na záver im budú udelené certifikáty.  

            Akadémiu budeme ponúkať aj v budúcom školskom roku.

          • ZJEDNOTENÍ V ROZMANITOSTI

          • DEŇ EURÓPY na Gymnáziu v Tvrdošíne patrí k tradičným podujatiam, ktoré spájajú školskú komunitu a otvárajú pomyselné dvere k poznaniu iných národov a kultúr.Slovensko sa v roku 2022 stáva plnoletým členom EÚ a my sme si tento moment pripomenuli výnimočnou oslavou osemnástky. ;)

            Príprav sa ujali študenti II.A a ponúkli veľmi originálne aktivity počnúc vedomostným Kahoot kvízom spojeným s indíciami rozmiestnenými na chodbách školy, cez jednotlivé stanovištia až po anketu na tému Európskej únie.Jednotlivé triedy sa v duchu hesla „Zjednotení v rozmanitosti“ dohodli ktorú európsku krajinu budú reprezentovať svojím oblečením. Módnu prehliadku vo farbách Írska, Fínska, Estónska či Francúzska korunovali sólo outfity Španielska, regiónu Bavorska, Česka, Francúzska, Švédska a Chorvátska. Krása rôznofarebných národných krojov, hudobné hádanky - tóny typické i menej známe, zaujímavosti z oblasti európskeho športu, niekdajšie národné meny v podobe autentických bankoviek, obrázky na rube euromincí, slepá mapa s hranicami i bez hraníc – to všetko kraľovalo v priestoroch školy a lákalo súťaživých žiakov, študentov a učiteľov. Správne odpovede súťažiacich sa dostali do osudia tomboly. Spoločnými silami mohli jednotlivé triedy získať vstupenku k „švédskym stolom“ a vychutnať si špeciality z Belgicka, Ukrajiny, Slovenska, Švajčiarska, Turecka, Francúzska, Talianska aj Nemecka. Európsky zážitok pre chuťové poháriky bol neopakovateľný.

            V otázkach monetárnej oblasti najlepšie uspela trieda Kvarta – čaká ich sladká odmena.Návšteva z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku – pani Nadia Nováková – sa stretla so školskými ambasádormi projektu EPAS (European Parliament Ambassador School), ktorého cieľom je zvýšiť informovanosť mladých ľudí o dianí v Európskej únii a uvedomiť si možnosti svojho konania v každodennom živote, a najmä zaujímať sa o svoju úlohu, ktorú majú ako euroobčania. Pani ambasádorka prijala na besede zaujímavé podnety, priblížila užitočné informácie týkajúce sa kariéry v európskych inštitúciách (EPSO) a odpovedala na otázky tvrdošínskych gymnazistov, ktorí chápu účasť na eurovoľbách ako príležitosť pre lepšiu budúcnosť kontinentu i rodnej krajiny. Mnohí sa chystajú študovať v zahraničí, získať nové profesijné zručnosti, prehlbovať pracovné skúsenosti a vrátiť sa domov plniť svoje sny. Veríme, že budú veľkolepé a naplnené. 

            Bodkou za Dňom Európy bolo žrebovanie tomboly. Za zvukov Ódy na radosť v nemeckej jazykovej verzii pani ambasádorka vybrala dvanásť mien – symbolických dvanásť hviezd na vlajke Európskej únie. Program sa naplnil a my sa už tešíme na ďalšie európske projekty.

          • Slávik Slovenska 2022

          • Po malej prestávke spôsobenej pandémiou sa v priestoroch ZUŠ v Nižnej znova ozýval spev ľudových piesní. Dňa 12. 5. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2022.

            Za skvelú reprezentáciu školy ďakujeme našim (vekom malým, hlasom a srdiečkom veľkým) speváčkam Emke a Miriamke. Nech vo vás vzťah k folklóru a spevu pretrváva aj naďalej :)

          • Deň Európy

          • Slovensko už nie je žiadny nováčik v EÚ, ako členský štát EÚ sa podieľa na rozhodnutiach o budúcom smerovaní celého kontinentu, a dalo by sa predpokladať, že sme informovaní Euroobčania..
            Je to naozaj tak? Dobre si to premyslime.
            Zmenu zakaždým treba začať od seba.

            Pozývame Vás na celoškolskú akciu na naše tvrdošínske GYMNÁZIUM.
            Škola bude v ten deň (V STREDU) prezentovať heslo ZJEDNOTENÍ V ROZMANITOSTI – (každá trieda – jeden štát). Dohodnite sa spoločne ako trieda, ktorú európsku krajinu budete v ten deň reprezentovať oblečením (typickými kúskami, folklórom, farbou.. veď vy na niečo originálne určite prídete).
            Čaká vás množstvo prekvapení, súťaže na stanovištiach cez prestávky, vedomostný kvíz, anketa aj TOMBOLA.
            Cien bude toľko ako hviezd na vlajke Európskej únie. ;)
            Súťažte, zapájajte sa a všímajte si všetko, čo sa týka Európy – nástenky, indície na chodbách školy.
            Čím viac sa zapojíte, tým väčšiu šancu v tombole máte.
            Cez veľkú prestávku si ako trieda vyzdvihnite vstupenku (stanovište vedľa UFRJ) na ŠVÉDSKE STOLY. Pripravíme európsky zážitok aj pre chuťové poháriky.

            Tešíme sa na Vás.

            Nezabudnite BYŤ ZJEDNOTENÍ V ROZMANITOSTI.

          • ENGLISH STAR

          • 33 študentov z tried príma až kvarta využilo možnosť otestovať sa v angličtine a zapojili sa do medzinárodnej súťaže ENGLISH STAR.  Poslaním súťaže je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Žiaci si môžu zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie. 
            Každý zúčastnený študent získa darček a certifikát o účasti, pričom postupuje do súťaže o ceny. Výsledky sa dozvieme v polovici júna. 

             

          • 16. ročník zbierky MODRÝ GOMBÍK práve začína!

          • Ako sa môžete zapojiť a komu môžete pomôcť?

            •    Dobrovoľným príspevkom na číslo účtu         SK38 0200 0000 0045 5504 5155
            •    Zaslaním SMS v hodnote 3 € s textom MODRY GOMBIK na číslo 844
            •    Príspevkom do označenej pokladničky počas zbierky v uliciach mesta

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.