• JARNÉ DNI JAZYKOV Gymnázia v Tvrdošíne

          • Dňa 26.3.2019 sme sa zúčastnili jazykovo-literárnej exkurzie v Banskej Bystrici. Keďže sme gymnázium, kde majú žiaci najväčší výber jazykov,  spomedzi ostatných gymnázií na Orave, práve v tomto bola táto exkurzia neobyčajná - zameranie na jazyky a kultúru krajín, v ktorých sa daný jazyk používa. Pracovníci Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, ktorá je o.i. sídlom mnohých jazykových centier ako Goetheho inštitút, Window of Shanghai, Alliance Française, Centrum hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho a ďalších, pripravili zaujímavý program.

            Zistili sme, že čínština má na jedno slovné spojenie až 4 rôzne významy slova, podľa toho, ako slovo vyslovíme. Nemčina má veľké množstvo slávnych umelcov a tým pádom veľké množstvo originálnych textov. V španielskom oddelení sme si konečne objasnili, z čoho pripravíme paellu a ako to bolo so Sagradou Familiou. Naši najmladší sa zúčastnili francúzskej súťaže KvizKids. Taktiež môžeme spokojne prehlásiť, že v knižnici by sme sa nestratili a vedeli by sme nájsť rôzne oddelenia, ktoré potrebujeme v našom budúcom štúdiu. Po absolvovaní prezentácií o zahraničných kultúrach nasledovala prednáška o Štúrovcoch- nasledovníkoch Ľudovíta Štúra. Bola to prednáška najmä o zaujímavostiach z ich života, ktoré boli podané vtipnou formou. Slnečné počasie nás vylákalo aj na malú prechádzku k pamätníku SNP (Slovenského národného povstania), kde nám v skratke predstavili, aký bol hlavný motív výstavby práve v Banskej Bystrici a prečo použil architekt práve tento tvar. Pamätník slúži zároveň ako historické múzeum.

            Jazykovo-literárna exkurzia v Banskej Bystrici sa vydarila, a na záver si želáme skorý návrat do tohto pekného mesta v srdci Slovenska. 

                                                                                               Barča B. zo SXA

          • 20. ročník súťaže Tvoríme vlastnú knihu

          • Marec, mesiac knihy, je už síce za nami, ale nedá nám nespomenúť si na aktivitu, do ktorej sa počas marca každoročne zapájame.
            Tvoríme vlastnú knihu je medzinárodná slovensko-česko-poľská súťaž podporujúca tvorivosť a fantáziu detí. Úlohou jednotlivca/dvojice je vytvoriť ilustrovanú knihu s rozsahom do 30 strán. Téma 20. ročníka: ,,PUTOVANIE PO KRAJINE FANTÁZIE“ zaujímavé rozprávanie/ napínavý príbeh/ pútavá rozprávka/humor alebo dobrodružstvo...Pani Fantázii sa medze nekladú!
            Do 20. ročníka súťaže sa svojím príbehom Tajomstvo obrazu zapojili dve žiačky prímy A: Michaela Holubčíková a Lucia Nákačková.
            Úryvok: Dáša šprintovala dolu schodmi. Bola totiž presvedčená, že od dedka dostane iPhone X. Ale dedko držal v rukách niečo omnoho  väčšie. ,,Všetko najlepšie, moja princezná!“ povedal dedko. Dášin úsmev stvrdol. Bol to obraz!
             

            Okrem dievčat máme v sekunde ešte jedného spisovateľa. Volá sa Ondrej Kázik a fascinujú ho komiksy. Vytvoril už dve knihy komiksov. Prvá kniha sa zaoberá životom rytierov a druhá, plná obrázkov, kvízov, kreatívnych úloh, vychádza z jeho obľúbenej počítačovej hry.

          • Marek v reprezentačnom tíme SLOVAK LIONS

          • Marek Vilčinský  - hokejista zo sekundy – sa počas minulého víkendu zúčastnil  medzinárodného hokejového turnaja City Cup v Chrudime. So siedmimi českými družstvami bojoval reprezentačný výber zo Slovenska  - Slovakia Lions. Vybojovali si 4. miesto. Súčasťou turnaja boli aj štafetové plavecké preteky. 

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.