• Národná cena za projekt eTwinning

          •     Veľmi sme sa potešili, keď sme sa dozvedeli, že náš projekt Old and new @ me and you, ktorý sme robili v rámci programu eTwinning, získal v národnej súťaži 3. miesto v kategórii žiakov 13 – 19 rokov.
                Dňa 26. 6. 2019 sa teda študenti sexty, p. riaditeľka a p. Dzuriková vybrali do Bratislavy na slávnostné odovzdávanie cien. Konalo sa v centre vedy Aurélium. Ceremónia sa začala príhovormi pani Sokolíkovej z Národnej podpornej služby a prorektora Žilinskej univerzity p. Matiaška, po ktorých nasledovalo prekvapenie – laserová show. Následne boli oceňované projekty v jednotlivých kategóriách, pričom každý učiteľ a jeho žiaci krátko predstavili svoj projekt. Bolo to veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Po skončení oficiálnej časti mali všetci možnosť vyskúšať si rôzne pokusy v centre vedy. Na záver bol zabezpečený chutný spoločný obed i osviežujúci nanuk.
                O projekte Old and new @ me and you sa môžete viac dozvedieť na webovej stránke projektu, ktorú vytvorila študentka Karina Šprláková.

                

          • Z Oravy do sveta

          • Nultý ročník Boja o Dublin má svojich víťazov. Karina, Vanessa a Dominika, študentky sexty z Gymnázia v Tvrdošíne, známe ako YOUNGSTERS, prežili nádherný víkend v írskom Dubline.
            Ocenenie bolo odmenou za vytvorenie webovej stránky ZistiViac. Prostredníctvom svojej stránky ponúkajú mladým ľuďom rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi plniacimi si svoje sny. Chcú ukázať mladým, že keď sa chce, všetko sa dá. Aj ich sen, navštíviť Dublin, sa stal skutočnosťou. Veď kto z mladých by nechcel navštíviť Google, Facebook, porozprávať sa pri káve s veľvyslancom, stáť na pôde slávnej Trinity College, naháňať ,,čajkotrosy“, blúdiť po miestach ako Joyceov Odysseus, nakupovať v Penneys, počúvať írske melódie vychádzajúce z tradičných barov v štvrti Temple Bar?
            A sny sa plnia ďalej. Dievčatám ponúkla spoluprácu webová stránka Na Orave dobre. Dominika sa stala externou redaktorkou NOIZZ.sk. Ktovie, čo ich v živote čaká.
            Na začiatku bol nápad a snaha pomôcť mladým ľuďom rozvíjať podnikavosť, tvorivosť, angažovanosť, kritické myslenie, odovzdať vlastné skúsenosti. Posunúť spoločnosť vpred vzdelávaním mladých ľudí sa snažia organizátori súťaže Boj o Dublin, členovia občianskeho združenia Oravská raketa, Ján Laurinčík, Juraj Bukna, Ondrej Bukna, Marek Kapičák a Pavol Matlák. Sami sú dôkazom, že aj z Oravy sa dajú robiť veľké veci. 

          • Martin Lorinc - víťaz 65. Hviezdoslavovho Kubína

          •  

            Martin Lorinc na tohtoročnom 65. Hviezdoslavovom Kubíne získal 1. miesto vo IV. kategórii v prednese prózy s textom Svetlany Vasilenko Hlúpenka.  Na videu si môžete pozrieť nielen ocenenie, ale aj celý víťazný prednes. Martinovi k mimoriadnemu úspechu srdečné blahoželáme a prajeme podobne úspešne účinkovanie na 97. ročníku Scénickej žatvy v Martine.

             

             

          • Zasadil som strom 2019

          • Daždivý máj zazelenal zimou vysušené rastliny a vytiahol von priaznivcov jarných vychádzok.
            Na školskú vychádzku sa 28. mája vydali aj tri triedy Gymnázia v Tvrdošíne – Prima, Sekunda a Tercia.
            Z akého dôvodu? ZASADIŤ STROM – presnejšie vysadiť celý lesík, tj. cca 250 stromčekov tzv. karpatskej zmesi – smrek, buk a jedľa. Malé skupinky žiakov postupovali od určenej línie postupne nahor až po vyznačenú hranicu. Odborníci zo štátneho podniku LESY SR – lesní inžinieri z odštepného závodu Námestovo – vysvetlili ako správne vykopať jamku a zasadiť stromček. Vedeli ste napr., že každý druh stromu musí byť vysadený v rôznych vzdialenostiach od seba a nielen tak „od buka do buka“?? Nuž, táto pre niektorých prvá skúsenosť so zalesňovaním vyvolala úsmevné situácie, no predovšetkým priniesla možnosť nadobudnúť nové kompetencie.
            Prácu nakrátko prerušil dážď, ale nakoniec sme spoločne vysadili aj zostávajúce stromčeky.
            Príjemným prekvapením na záver bola opekačka s občerstvením, pripravená pracovníkmi už spomenutého lesného závodu, a malý darček pre každého.
            Popri práci sme sa dozvedeli rôzne zaujímavosti z oblasti lesného hospodárstva u nás i v zahraničí, mohli sme si vychutnať výhľad na Oravskú priehradu a okolité vrchy a obce.
            Veríme, že zalesňovanie  nášho regiónu bude úspešne pokračovať, a my sa už tešíme, ako NÁŠ LESÍK bude rásť a prosperovať. 

          • Slávik Slovenska

          • Krajské kolo súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska. Evičke ďakujeme za skvelú reprezentáciu.

          • Tenisový úspech

          • Majstrovstvá regiónu v kategórii starších žiačok v tenise - Žilina 18. 5. - 21. 5. 2019. Barborka Šašková (spolu so Sofiou Svitkovou) získala 3. miesto v štvorhre. V dvojhre patrila medzi osem najlepších. Barborka, blahoželáme!

          • Veľkonočná kvapka krvi

          • V piatok 12. 4. 2019 miestny spolok SČK v Tvrdošíne v spolupráci so ZŠ M. Medveckej v Tvrdošíne a Národnou transfúznou službou v Martine zorganizovali Veľkonočnú kvapku krvi.
            Svojou ,,kvapkou“ prispeli naši maturanti – študenti oktávy a IV. A.



          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.