• Mimoriadny úspech Martina Lorinca

          • Martin Lorinc na Scénickej žatve

            Z hodnotenia poroty:

            Próza Hlúpenka současné ruské autorky Světlany Vasilenko Blběnka (ve slovenském překladu a úpravě učitele tvrdošínského gymnázia Jaroslava Broze) se stala podkladem pro text, který formou uměleckého přednesu podává divákům a posluchačům student Gymnázia Tvrdošín Martin Lorinc.

            Hlúpenka je obraz Ruska třicátých let viděný očima němé a mentálně zaostalé rodiči opuštěné dívky Hanny. Martin Lorinc v pozici kamaráda – skoro nevlastního bratra Hanny vypráví úryvek z rozsáhlejšího textu, jehož obsahem je nejen obraz společenských poměrů, ale i odpor ke způsobu, jakým se k Hanně chovají dospělí. Lorincův přednes je velmi civilní, zbavený veškerého afektu a patosu. Recitátor vypráví o uštknutí Hanny jedovatou zmijí a o tom, jak se snaží jed z rány vysát ústy, přičemž skrze ránu ve rtu dostane jed do vlastního těla. Stává se tak i on sám tvorem, který by nejradši uštknul všechny, kteří činí jeho svět a také svět Hanny nelidským. Zdánlivě nezúčastněný projev je však důsledně vystavěn na síle slova, skrze které Lorinc předává emoce posluchačům. Technika mluvního projevu je zde zvládnuta bez větších nedostatků a chlapecký projev dospívajícího mladého muže silný zážitek z přednesu Hlúpenky ještě umocňuje.

                                                                                                                              Ladislav Vrchovský

             

            viac na 7. strane  festivalového denníka:

            http://www.scenickazatva.eu/2019/wp-content/uploads/2019/08/1_2019_%C5%BDatvy-dennica.pdf

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.