• Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • 11. ročník projektu Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže vyhlásil k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2022

            11. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy.

            Cieľom celoslovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou na vyhlásenú tému Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...

            Hovorí sa, že dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky. V prípade spolupráce medzi školami to našťastie neplatí. Naším partnerom v projekte sa druhýkrát stalo Gymnázium Lipany.

            Projekt je ukončený, záložky už majú nových majiteľov. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za tvorivú prácu a nadšenie. Na záver ponúkame malú ,,ochutnávku" fantasy príbehov v podobe záložiek Gymnázia Tvrdošín a Gymnázia Lipany.

             

             

          • Študentská kvapka krvi

          • Stalo sa tradíciou, že Deň študentstva oslavujeme netradičným spôsobom, a to darovaním krvi.

            V piatok 18. 11. 2022 pozývame všetkých darcov do priestorov ZŠ Márie Medveckej v Tvrdošíne, kde sa od 8.00  do 10. 30 hod. uskutoční odber. Prosíme všetkých záujemcov o darovanie krvi, aby sa prihlásili u p. p. Košarišťanovej (prípadne p. Masnicovej) do 14. 11. 2022. Prvodarcovia sú vítaní!

          • Nový projekt Erasmus+

          • V dňoch 14.-16.10.2022 sa Mgr. Marianna Hrubcová a Mgr. Katarína Pačechová, koordinátorky Erasmus + projektu pod názvom "Regionálna identita a povedomie" zúčastnili pracovnej projektovej schôdzky koordinátorov projektu v maďarskom Veszpréme. Na projekte bude naša škola spolupracovať s už overenými partnermi z Nemecka, Maďarska a Čiech. Prezentovať bude každá škola región, v ktorom sa nachádza, jeho prírodné i historické krásy, možnosti, minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Veríme, že spolupráca bude úspešná a naši žiaci si z projektových mobilít odnesú mnoho zážitkov, nových vedomostí a priateľstiev. 

          • V krajine tisícich jazier s Gymnáziom TVRDOŠÍN

          • Projekt Erasmus+ Winter sports and active lifestyle

            Zúčastnené krajiny: ČR, LT, SR, FIN; školy a športové kluby

             

            Je skoré ráno. Prebúdzame sa v príbytkoch necelých 300 km od severného polárneho kruhu. Po troch dňoch cestovania v autobuse konečne mäkká posteľ. Sme tu – v Raahe – na projektovom stretnutí vo Fínsku. Po Česku, Litve a Slovensku je Fínsko posledná hosťovská krajina.

            Dnes nás čaká škola a prezuvky vraj netreba. Po príchode je nám jasné prečo – Fíni prezuvky nenosia – chodia v ponožkách – otužilci. Nachladnutie je bežné, ale nestačí na ospravedlnenku. (Dokelu!)

            Dozvedáme sa fakty o krajine, o pohnutej histórii, o prírode, o typických zimných športoch, a životnom štýle tohto severského národa. Zaujímavé je ... aký pokojný a zároveň aktívny život vedú.

            Možno je to práve vďaka saunovaniu, ktoré si doprajú častejšie než ktorýkoľvek obyvateľ zemegule. Vedeli ste, že priemerná fínska rodina trávi istý čas v saune takmer každý deň? Rôzne druhy sáun - od parnej, cez fínsku, suchú až po dymovú – prispievajú k dobrej fyzickej i duševnej kondícii. Ten pokoj a čerstvý vzduch, keď sa vyjdete schladiť von, pôsobí tak blahodarne.

            Fíni však nič nepodceňujú čo sa zimného komfortu pri športe týka – rukavice, čiapka, teplé oblečenie a náhradný odev, teplé a výživné jedlo – napr. tradičná polievka s lososom zvaná Lohikeitto, a pokojný čas oddychu vo vlnených ponožkách pri krbe s hrnčekom čaju – to nie je nič výnimočné – skôr bežná príjemná fínska rutina.

            Zábava im nie je cudzia, naopak – radi tancujú, prejdú sa po piesčitej pláži, plavia po mori a stretávajú sa na opekačke s priateľmi. Aj takto s nami trávili spoločné popoludnia a večery.

            V blízkosti vodných plôch, či už ide o jazero alebo more, sa len málokto nevyzná v nejakom vodnom športe. Vodácky deň sme si užili vďaka skúseným inštruktorom. Novou športovou aktivitou pre viacerých z nás bol kayaking na mori. Základy sme zvládli všetci. Záverečné ”preteky” aj pokojný splav na Paddleboardoch patrili k najsilnejším zážitkom z Fínska. Určite to vyskúšajte - aj keby sa teplota mora pohybovala len okolo 12-13 stupňov. Niektorí z nás ju okúsili na vlastnej koži (a už sa môžu prihlásiť do klubu ľadových medveďov). J

            V športovom parku Kaakkurin liikuntamaa, v ktorom je možnosť využiť schody na vystupovanie (výbeh), cyklotrailovú dráhu, ale predovšetkým výborné out-doorové centrum s rôznorodými stanovištiami, sme si dali poriadne do tela. Najskôr úvodný strečing - precvičiť celé telo a následne meranie tepu pri všetkých troch aktivitách. Tento park bežná populácia náležite využíva. Stretli sme predovšetkým ľudí v zrelšom veku (65+). Dopravili sa na bicykli, odcvičili svoj program (pohybovali sa aj medzi nami), a pokračovali ďalej. Všetko to robili s chuťou a v duchu motta nášho Projektu ”ACTIVE LIFESTYLE”.

            Pobyt v Raahe nás ubezpečil, že pohybové aktivity (napr. bedminton, discgolf), ktorým sa o.i. venujeme v rámci vyučovania telesnej výchovy, sú súčasťou aktívneho životného štýlu mladých (ale aj starších generácií) vo vzdialených krajinách. Preto je veľmi dobré sa ich učiť a venovať sa im pokiaľ máme na to možnosti a podmienky.

            Také lanové dráhy ako v športovom centre Kalajoki už je možné využívať i u nás. Vo Fínsku sú obklopené nádhernou panenskou prírodou. Národ Fínov má s prírodou vytvorené skutočne silné puto. Obvyklé miesta na oddych bývajú vynikajúco vybavené kempingy. A megalomanské hotely? Tie sú v prírode zriedkavosťou. Mali by sme si z nich vziať príklad.

            Jazda na FATbikoch krásnym severským lesom a prekonávanie prírodných prekážok boli zážitkom aj pre skúsených bajkerov. Skutočnosť, že Fíni využívajú bicykel na prepravu do školy, do práce, aj v zime na snehu, prekvapil viacerých z nás. Treba zdôrazniť, že majú na to vytvorené závideniahodné podmienky – značené cesty, cestičky, chodníky pre cyklistov všetkými možnými smermi, v dedinkách i veľkomestách napr. v krajskom meste Oulu. Toto univerzitné mesto nazývané aj „hlavným mestom severu“ sa oplatí navštíviť kvôli originálnym pamätihodnostiam a suvenírom. Salmiaki, Fazer, Moomins – tieto značky si určite pamätajte, keď sa tam raz vyberiete. BTW - v roku 2026 sa stane European Capital of Culture. Vo Fínsku si môžete výborne precvičiť svoju angličtinu, väčšina Fínov komunikovať po anglicky vie a ochotne tento jazyk v kontakte s cudzincami využíva, aj keď nepatrí k oficiálnym jazykom krajiny.

            Hoci cesta k cieľu bola dlhá, priniesla chvíle oddychu, pozorovanie krajiny a poznávanie nových miest na trase naprieč Poľskom a pobaltskými štátmi. Originálny zážitok nám priviala i plavba trajektom medzi dvoma krásnymi metropolami severu - Tallinom a Helsinkami.

            Budú nám chýbať tie nekonečné lesy a úseky, kde obrovský hnedý los pokojne mohol vkročiť na cestu. Budú nám chýbať živé debaty s priateľmi. Vďaka projektom Erasmus+ stále pribúdajú noví, a my sme za tieto nové priateľstvá a skúsenosti veľmi vďační. KIITOS – ďakujeme.

            Naša fínska odysea končí, a vďaka nej sme pripravení na nové dobrodružstvá. Sledujte nás na FB, Insta a TikTok.

            Poznámka na záver: Hoci projekt Erasmus+ má tému Winter sports and active lifestyle, pre globálne problémy s koronavírusom sa táto výmena uskutočnila v mesiaci september.

          • Noc výskumníkov

          • Triedy príma, sekunda a tercia sa 30. 9. vybrali niečo sa naučiť zaujímavou formou do Žiliny na Noc výskumníkov. Táto sa konala v OC MIrage, kde sa návštevníkom ponúkalo 30 stánkov s rôznymi témami, napríklad chemické pokusy, programovanie, zdravá výživa, udržateľnosť, spracovanie plastov, prvá pomoc, virtuálna realita, kriminalistika, doprava, moderné 3D tlačiarne a iné. Študenti si mohli vyskúšať množstvo aktivít, dotýkať sa i ochutnávať, zapájať sa do kvízov a získať zaujímavé odmeny. Ďakujeme našej škole, že nám umožnila účasť na tejto skvelej akcii! 

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.