• Hotel na vŕšku Ostražica

          • Pozorujte a odmeníme Vás
            Začiatok letných prázdnin priniesol do nášho turistami obľúbeného regiónu opäť niečo nové. Hotel – nie však hocijaký. Nápad postaviť hotel pre drobnú faunu (lienky, včely, zlatoočky a.i.) vzišiel z dielne nášho gymnázia v Tvrdošíne. Žiaci zapojení do medzinárodného projektu „Do sveta 2019“ s pomocou pána školníka hotel skonštruovali, útulne zariadili a hneď 1. júla 2019 vyniesli na úpätie vrchu Ostražica, ktorý sa týči nad oravskou obcou Nižná.
            Hotel je umiestnený v oddychovej zóne pri tzv. studničke a je odtiaľ nádherný výhľad ;) Vedie k nemu nenáročná poľná cestička. Na svojich letných potulkách sa pri ňom zastavte a pozorujte kto sa doň už nasťahoval. Zboku na drevenej konštrukcii je umiestnený obal s tabuľkami, odkiaľ si môžete vybrať papierovú tabuľku, a zaznačiť čo ste pozorovaním zistili. Fotku vyplnenej tabuľky spolu s Vašou mailovou adresou nám pošlite na adresu: 1.ostrazica.hotel@gmail.com
            a začiatkom septembra vyžrebujeme troch aktívnych pozorovateľov, na ktorých čaká odmena. Tabuľku je možné stiahnuť aj z našej školskej stránky priamo tu (.docx).
            Hotel môže slúžiť ako inšpirácia pre Vás, môžete si ho ľahko zostrojiť aj sami doma. Ak si na to ešte netrúfate, nevadí. Stačí, ak na svojich prechádzkach prírodou nazbierate materiál vhodný na takúto stavbu a prinesiete ho k hotelu na Ostražicu alebo priamo k nám do školy do konca septembra 2019 (rôzne šišky, drievka, kúsky machu, nastrihané rúrky slamy). Na jeseň plánujeme postaviť ďalší, ktorý bude umiestnený pri našom gymnáziu. V októbri zorganizujeme tvorivý ateliér, na ktorom sa môžete zúčastniť a spoločne vytvoríme ekologicky prospešné dielo.
            Veríme, že sa hotel čoskoro naplní malými užitočnými návštevníkmi a prispeje k trvalo udržateľnému rozvoju nášho krásneho oravského regiónu. Hotely tohto typu majú svoj veľký význam a ich cieľom je podpora výskytu prospešného hmyzu, bez ktorého by si človek sám neporadil či už v záhradke, či na poli. Vďaka prospešnému hmyzu dokážeme totiž bojovať proti škodcom prirodzenou cestou bez chemických postrekov. Aj na Orave si chceme zachovať čisté a zdravé prostredie pre nás všetkých. Veríme, že sa nám to spolu podarí.

            S láskou Gymnázium Tvrdošín

             

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.