• Dobrovoľnícky pondelok s AFS

          • V pondelok, 25.11.2019 sme na škole privítali skupinu dobrovoľníkov AFS z Martina. Pripravili si pre nás workshop na tému Intercultural learning (ICL). Poznávali sme krajiny na základe typických znakov a stereotypov, učili sa ako kriticky myslieť a vypočuli si zaujímavé fakty o Indonézii vďaka Morin, zahraničnej študentke z Mataram v Indonézii.
            Organizácia AFS ponúka rôzne možnosti- môžte sa stať dobrovoľníkom, ísť študovať do zahraničia, hosťovať zahraničného študenta u vás doma alebo cestovať po svete.
            Príďte medzi nás, všetci ste vítaní!


          • MÁME ŠIKOVNÝCH PREKLADATEĽOV

          • 21. november 2019 bol dňom, keď vo všetkých členských krajinách Európskej únie, v rovnakom čase, študenti narodení v roku 2002 bojovali o najlepší preklad z cudzieho do materinského jazyka v súťaži JUVENES TRANSLATORES, ktorá je organizovaná Európskou komisiou. Každoročne je zo Slovenska vybratých 13 škôl – podľa počtu poslancov v Európskom parlamente. A tento rok bolo po troch rokoch vybraté aj naše Gymnázium. Zúčastnili sa jej študenti Gabriela Grešová, Marjam Bittarová, Alena Hladká a Alex Veselý. Najskôr absolvovali krátky „minikurz prekladateľstva“ pod vedením Mgr. Dzurikovej, takže mohli vedieť, ako majú správne postupovať. Spojili svoj talent a záujem o cudzie jazyky s usilovnosťou a výsledkom boli naozaj vynikajúce preklady. Výsledok súťaže sa však dozvieme až v januári. No a 2003-ky – už sa chystajte na budúci rok!!!

          • Projekt "Do sveta"

          • V dňoch 7.10.-13.10.2019, sme mali možnosť zažiť ďalší skvelý týždeň, vďaka projektu Do sveta. Projekt bol zameraný na životné prostredie, spracovanie biologického materiálu v podmienkach školy a na problematiku úbytku hmyzu v prírode. Cieľom projektu bolo vytvoriť vermikompostér a hmyzie domčeky, spoznávanie regiónu a v neposlednom rade pokračovanie v spolupráci s našou partnerskou školou v Českej republike, Gymnázium Rájec-Jestřebí.

            Prvý deň sme sa presunuli na hlavnú chatu do Oravíc. Počas pobytu v krásnej prírode Oravíc, sme si užili veľa zábavy a ukázali našim českým kamarátom zaujímavosti z nášho regiónu. V stredu večer sme sa pobrali domov aj so svojim českým kamarátom. Vďaka hosťovaniu, sme sa naučili veľa nových vecí a vybudovali si priateľstvá na celý život. V štvrtok nasledovala prehliadka našej školy. Po prehliadke nás čakala práca, ktorá bola jedným z hlavných bodov projektu. Pred začiatkom projektového týždňa, si každá škola pripravila svoj malý “ekoprojekt”. Českí študenti nám vysvetlili, na čo slúži vermikompostér a spoločnými silami sme ho vytvorili. Naša časť tímu predstavila tvorbu hmyzích domčekov. Do ruky sme chytili kladivo, spinkovačku a vyplnili sme ich materiálom, ktorý je vhodný pre hmyz. Večer sme sa zišli v budove školy, aby sme si užili náš posledný spoločný večer a zabavili sa. V piatok sme sa vydali na Roháče. Nádherné scenérie všetkým zobrali slová a ako odmenu sme mali možnosť ochutnať pravé slovenské špeciality na salaši v Oraviciach. Po spoločnom víkende v rodinách, sme v nedeľu prišli k autobusu plní dojmov. Aj keď sme boli veľmi šťastní, pri lúčení vypadla nejedna slza.

            Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tohto projektu nabitého zážitkami a aktivitami. Bola to nezabudnuteľná skúsenosť, ktorá nám dala veľa do života a veríme, že aj takýmto spôsobom pomôžeme nášmu životnému prostrediu. Ďakujeme hlavne učiteľom, či už českým, alebo slovenským za takúto možnosť. Už teraz sa tešíme na podobné projekty.

          • NÁBOJ JUNIOR (matematicko-fyzikálna súťaž)

          • Dňa 22.11.2019 sme sa zúčastnili matematicko-fyzikálnej súťaže NÁBOJ JUNIOR v Trstenej.
            Reprezentovali nás dve družstvá v zložení : Romana Balleková, Kristína Cvoligová,  Monika Hažlinská, Annamária Hrubcová, Alexandra Matisová, Nina Suľová, Adam Drndáš a Lukáš Pánik (študenti tercie a kvarty). Jedno z našich družstiev obsadilo v konkurencií 15 tímov, pekné piate miesto a za tretím víťazným tímom stratili iba bod. Všetkým gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • KTO JE U NÁS NAJLEPŠÍ V ANGLIČTINE?

          • Dňa 20.11. 2019 sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Do súťaže sa zapojilo 28 žiakov prakticky zo všetkých tried, ktorí majú radi tento jazyk a pre svoje zlepšenie sa mu venujú aj mimo školy – vo svojom voľnom čase. Komu sa darilo najlepšie? Tu sú výsledky:
            Kategória 1A: 1. Oliver Veselý, SKA
                                   2. Samuel Branický, SKA
                                   3. Tibor Jaško, PRA

            Kategória 1B: 1. Anna Kozoňová, KVA
                                   2. Anna Mária Hrubcová, KVA
                                   3. Nina Suľová, KVA

            Kategória 2A: 1. Alena Hladká, SXA
                                   2. Zuzana Staroňová, SXA
                                   3. Tímea Hučalová, SXA

            Kategória 2B: 1. Alex Ončák, III.A
                                   2. Zuzana Tarajová, IV.A
                                   3. Katarína Káziková, OKA

            Víťazom blahoželáme!
            Tí, ktorí získali prvé miesto, nás budú reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa bude konať 15. januára 2020. Budeme im opäť držať palce.

          • Euroscola s Ivanom Štefancom

          • Naše gymnázium zažilo historický okamih. Prišiel nás osobne navštíviť pán europoslanec Ivan Štefanec.

            Vyberáme pár otázok z diskusie :

            „Čo Európa robí pre nás pre mladých ľudí?
                     Dosiahla mechanizmus riešenia sporov, že riešime rôzne spory mierovou cestou. Vzniklo spoločenstvo čo zabezpečuje istým spôsobom mier vo svete. Snaží sa pomáhať vo svete , nie len riešiť problémy tak ako to  robí na svojom území, ale aj pomáhať tým, čo pomoc potrebujú. Stavanie ciest, nemocníc, škôl a pomáhať naozaj aj tej chudobnejšej časti sveta. Dnes už je to 15 rokov členstva v únií a je tu aj  príležitosť obzrieť sa dozadu čo sa podarilo a čo sa dá urobiť aj lepšie. Tak jednoducho ekonomicky nám dáva samozrejme finančné benefity. Európska únia funguje v princípe vyrovnávania regionálnych rozdielov. Teda tí bohatší pomáhajú financovať cez Európske fondy chudobnejšie časti Európy, aby sa vyrovnávali regionálne rozdiely a tak Slovensko je stále čistým prijímateľom.
                    Potom z hľadiska študovania, cestovania a voľného pohybu to je tiež veľký prínos, musíme si uvedomiť čo je to pre nás, lebo je to niečo, čo tu predtým nebolo.“

            Celý článok nájdete na odkaze nižšie.

          • Šálka diskusie s témou extrémizmu

          • Bola to štvrtá a musím povedať, že zatiaľ aj najúspešnejšia Šálka Diskusie. Začínali sme o piatej a už tak pätnásť minút pred začatím začali prichádzať  prvý ľudia, čo nás naozaj všetkých veľmi pozitívne prekvapilo. Hostia prišli taktiež skôr, takže sme s nimi prehodili pár slov, veľmi príjemných, a išli sme na to. Medzi hosťami boli Pavol Struhár, Samuel Marec, Ján Vojtaššák. Všetci sú to naozaj úžasní ľudia, bolo veľmi príjemné s nimi diskutovať. Začal som otázkou „Čo je to vlastne extrémizmus“? Bavili sme sa o tom pomerne dlho a veľmi plodne tak ako o každej téme, ktorá sa rozoberala. Pokračoval som ďalšími dvoma otázkami, no a od vtedy to šlo už bez mňa. Pretože ľudia sa začali pýtať jeden za druhým, proste niečo krásne a úžasné, a každá téma, otázka sa rozobrala do detailov. Aj keď to bola ťažká téma, tak hostia vedeli vytvoriť aj vtipné miesta, jednou, dvoma výstižnými poznámkami.  Najdlhšie sa rozoberala problematika „Prečo sa extrémizmus toleruje“? Táto téma veľmi zaujala. Prebrali sme ju podľa mňa zo všetkých strán a verím, že každý kto položil otázku bol spokojný s odpoveďou. Diskusia trvala približne dve a pol hodiny a to sme nestihli prebrať všetko. Verím ale, že aspoň väčšinu. Po diskusii som sa ešte rozprával s hosťami a ešte raz im poďakoval. Taktiež sme ako vždy hosťom darovali šálky s kresbou, ktoré vyrába jeden člen nášho tímu. Podiskutovať prišlo rekordných štyridsať ľudí, keď to počítame aj s hosťami. Reakcie ľudí, s ktorými som sa rozprával po diskusii boli veľmi pozitívne. Diskusiu sme teda vyhodnotili ako veľmi úspešnú. A hlavne sme spoznali troch úžasných ľudí, s ktorými budeme určite ešte niekedy v kontakte.

          • Európsky certifikát kvality

          • Veľmi nás potešilo, že sme ako jedna zo 70 škôl na Slovensku a zároveň jediná škola na Orave získali Európsky certifikát kvality za projekt Old and New @ me and you. Za tento projekt nám v závere minulého školského roka už bola udelená Národná cena eTwinningu a Národný certifikát kvality, no medzinárodné ocenenie na celoeurópskej úrovni je ešte dôležitejším uznaním za našu vykonanú prácu. Bližšie informácie o projekte si môžete nájsť v záložke Projekty.

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.