• Súťaž o najkrajší list 2021

          • 50. ročník medzinárodnej súťaže v písaní listov, ktorý každoročne vyhlasuje Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky, už má svojich 5 víťazov. Srdečne blahoželáme našej žiačke Miške Holubčíkovej k získaniu 5. miesta.

            Téma 50. ročníka súťaže  bola aktuálna: Napíš list členovi rodiny o svojich skúsenostiach s COVID.19

            Úryvok z listu: ,,... Bolo to už dávno, keď  sa v Číne objavil prvý prípad koronavírusu. No Čína je ďaleko, tak načo riešiť, čo sa nás netýka. Ehm, ehm.  Vírus, ktorý bol tisíc kilometrov vzdialený, zrazu stál pri našich hraniciach a bez  povolenia sa cez ne prešmykol. Ľudia vykupovali trvanlivé potraviny ako je múka a ryža. Ten, kto zohnal toaleťák, sa s tým neváhal podeliť na Facebooku. Šili sa rúška zo starého oblečenia a snažili sme sa po známosti získať aspoň toľko dezinfekcie, ako je cestovné balenie šampónu. Všetci zásobovali svoje lekárničky rôznymi vitamínmi, ale kto mal Celaskon, ten bol pán. Náš obecný rozhlas to posunul na iný level. Niekoľkokrát denne po piesni ,,Slovensko moje, otčina moja“  (ktorú som potom dlho nemohla počuť) sa opakoval starostov príhovor. Vravel aj, že nás mladých nebudú vyháňať von. Pravdupovediac, aj keby ma niekto vyháňal, tak mi ani nenapadne vyjsť, tak som sa bála. A aj rodičia...

          • Klíma nás spája – mládež vysádza nádej


          • Stromy pri škole prekvapene stoja a ticho dumajú nad dvomi vykopanými jamami. Vari v UBIO uhynuli tarantuly? Nie, všetky živočíchy sú „elajv“. Dôvod zmien v školskom parku je iný. Vlastne, dôvodov je viac.


            Gymnázium Tvrdošín je výnimočná škola - to je známe. Bývalo zvykom, že triedy sadievali svoj triedny strom, o ktorý sa počas štúdia starali. Tento rok pokračujeme v akademickej dendrologickej uličke a chystáme sa vysadiť ďalšie tri stromčeky.


            Na jeseň „korona“ znemožnila túto činnosť, ale dnes sme sa nenechali odradiť ničím – ani nelichotivou predpoveďou počasia, ani písomkou z fyziky, a veru ani príchodom školskej inšpekcie – sme totiž neoblomní, nezastrašiteľní a najmä odhodlaní!


            Stromčeky už netrpezlivo čakajú pred školou a prechodivší zvedavci sa pýtajú: „Čo majú títo akční gymnazisti v pláne tentoraz?“.  Celú reportáž z tejto akcie si môžete prečítať na tomto odkaze - Reportaz.pdf

          • Správy  z Oravskej knižnice #4

            • Deň detí  knižnici. Na Detskom oddelení sme pre šetky deti pripravili deň plný cien z Kolesa šťastia. Každý, kto 1. júna prinesie na Detské oddelenie svoju obľúbenú knihu, môže si zatočiť kolesom šťastia a vyhrať tak peknú cenu. Ak radi čítate, neváhajte a príďte sa pochváliť a vyhrať pekné záložky, magnetky, hry, alebo členské zadarmo. Detské KOLESO ŠŤASTIA sa už točí.
            • V mesiaci jún sme pre erejnosť a školské skupiny pripraili 3 zaujímaé výstavy:
              • Na Detskom oddelení je pripravená výstava Leporelo #STOPONLINEGROOMING. Je to zaujímavá edukačná výstava, ktorú vám ponúkame v spolupráci s IPčkom. Je na aktuálnu tému kampane STALO SA TO, ktorá poukazuje na fenomén kybergroomingu, sexuálneho zneužívania a vykorisťovania mladých ľudí v online priestore.
              • Na vonkajšej terase na Oddelení beletrie nájdete od 4. júna výstavu Chránené vtáčie územie Horná Orava a Život v Záchrannej stanici v Zázrivej. Výstavy pre vás pripravila naša knižnica v spolupráci so Správou CHKO Horná Orava a Záchrannou stanicou pre zranené živočíchy v Zázrivej.
              • V spoločenskej a výstavnej miestnosti na II. poschodí je pripravená interaktívna výstava Andrey Nociarovej Mirjanskej s názvom Dialóg. Veľkoformátové maľby na plátno prezentujú ľudské telo, ale aj komunikáciu a jej formy. Výstava bude sprístupnená 4. júna a budete si ju môcť pozrieť do konca júna.
            • Pre školy sme spustili aj súťaž Komora babky Želky. Je to torivá súťaž pre deti 2. a 3. ročníka ZŠ, ktorú sme pripravili v spolupráci so spisovateľkou Katarínou Mikolášovou. Úlohou detí je dotvoriť alebo ilustrovať príbeh podľa lastnej fantázie a vyhrať tak zaujímavé vecné ceny. Súťaž trá do 21. júna. Všetky info nájdete tu: https://oraskakniznica.sk/sutaz-komora-babky-zelky/
            • Pre verejnosť a starších žiakov a stredoškolákov pripravujeme aj júnové popoludňajšie akcie po 16-tej hodine:
              • Na Medarda 8. júna popoludní to bude beseda Kde bolo, tam bolo spojená s autorskou čítačkou a autogramiádou Jozefa Medarda Slovíka a jeho víťaznej Knihy Oravy 2020 Gorazd Karol a zázračná bylina. Hosťom besedy bude aj ilustrátor Miroslav Knap.
              • V utorok podvečer 29. júna privítame na terase beletrie cestovateľa Tomáša Točeka, ktorý bude rozprávať o dvoch najkrajších trekoch po Islande Laugavegur a Fimmvörðuháls. Súčasťou podujatia Island s batohom bude aj premietanie fotografií z treku.
          • IQ olympiáda - výsledky

          • Celkom sa v kategórii Kategórii B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) do súťaže zapojilo 9 222 riešiteľov, z toho v našom kraji 1464.

            Medzi 75% najlepších riešiteľov školského kola patria:


            1.     Zumrik, Timotej     kvarta     (kvantil - kraj 95.01, kvantil - celkom 95.05)     
            2.     Kováč, David     tercia    
            3.     Zumrík, Thomas     tercia  
            4.     Holubčíková, Michaela     tercia    
            5.     Kojdová, Marianna     príma    
            6.     Jaško, Tibor     sekunda   
            7.     Jarošova, Alexandra     sekunda

            Uznanie a pochvala patrí aj ďaším, ktorí sa zapojili do súťaže:

            Drndášová  Nela príma, Ferenčíková Sabína sekunda, Laurinčíková Stela sekunda, Lukáčiová Zuzana príma, Slimáková Ema príma, Žilincová Ema sekunda     

          • LEPŠÍME SA, VŠETCI SPOLU...

          • V hodnotení INEKO, ktoré každoročne zostavuje rebríček najúspešnejších škôl v rámci jednotlivých krajov, sme výrazne postúpili a umiestnili sa lepšie ako niektoré okolité gymnáziá. Aktuálne sme v zelenej zóne – škola s dobrými výsledkami žiakov.

            A čo sa hodnotilo? Napríklad aj mimoriadne výsledky študentov vo vybraných súťažiach, predmetových olympiádach, medzinárodných projektoch a programoch, prijímanie na vysoké školy, maturita...
                                                                                               

                                                                                                                   TEŠÍME SA, SPOLU S VAMI...

          • Škola priateľská k deťom - Migrácia a jej dopady na vzdelávanie

          • Vzdelávanie na diaľku má určite množstvo nevýhod, my sme ho však využili  a spojili sme študentov troch ročníkov so školským koordinátorom Slovenskej nadácie pre Unicef Filipom Mročom. Témou online hodiny bola migrácia a jej dopad na vzdelávanie detí. Je rozdiel medzi migrantom a imigrantom? Koho považujeme za utečenca, cudzinca a vnútorne vysídlenú osobu? Aký dopad má migrácia na vzdelávanie detí? Prezentácia na danú tému, postrehy a otázky zo strany študentov vytvorili priestor na dlhšiu diskusiu. Mladí ľudia k dianiu vo svete určite nie sú ľahostajní.

          • VODA JE ŽIVOT

          • 22. 4. si pripomíname  Deň Zeme. Unicef nás upozorňuje na problém s dostupnosťou pitnej vody.  ,,Extrémne výkyvy počasia, zmeny vo vodných cykloch a vojnové konflikty, sťažujú prístup k bezpečným zdrojom pitnej vody, najmä pre najzraniteľnejšie deti. Každý deň zomiera viac ako 700 detí do piatich rokov života v dôsledku hnačiek spôsobených znečistenou vodou a nedostatočnou hygienou. 450 miliónov detí žije v oblastiach, v ktorých je s prístupom k vode extrémny problém. V mnohých oblastiach musia deti putovať denne za vodou dlhé kilometre. Namiesto času, ktorý by mohli stráviť v škole, zabezpečujú pre rodinu vodu. Taký je aj príbeh 13-ročnej Ayshe, ktorý na Vás čaká vo videu,“ hovorí Mária Sliacka, výkonná riaditeľka Unicef Slovensko, ktorá nedostatok vody zažila na vlastnej koži počas trojročnej misie na Ukrajine.

          • Úspech na krajskom kole olympiády z FRANCÚZSKEHO JAZYKA

          • Jubilejný 30. ročník olympiády z francúzskeho jazyka sa uskutočnil v marci ako býva zvykom, avšak v zmenenej forme – online.
            29. marca 2021 na krajskom kole OFJ reprezentovala Gymnázium Tvrdošín Laura Lujza HABOVŠTIAKOVÁ z tercie A. Vďaka svojim výnimočným vedomostiam z francúzštiny i francúzskych reálií získala vynikajúce 3. miesto v kategórii 1B.
            Ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

          • Eurocola onlnie zo Strassbourgu až k nám

          • V piatok 16.apríla 2021 sme sa v spájali s ostatnými školami z EÚ v rámci programu Euroscola, kde sme sa zúčastnili diskusií na tému „ Kybernetická bezpečnosť“ Dobre nám padlo, keď sme videli aj ostatných študentov z iných krajín, že fungujú ako my, mnohí doma uzatvorení alebo v škole pod prísnymi hygienickými pravidlami. Ale aspoň na malú chvíľu sme sa vrátili späť do sveta, aj keď len virtuálne a vyskúšali sme si komunikáciu v cudzích jazykoch.

            Ak by vás to to zaujímalo, ako sa to dá aj online, tak si môžete pozrieť....

             

             

          • Naše úspechy v matematických súťažiach 

          • Od začiatku školského roka sa mnohí žiaci zapojili do jednotlivých kôl matematických súťaží. Prvé úlohy sa riešili v domácom kole, tie ďalšie  v školskom kole. Najúspešnejší žiaci boli pozvaní na okresné kolá.  

             

            Výsledky okresného kola  MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY 

            Dňa 31. 3. 2021 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády.

            Zúčastnili sa ho naši dvaja žiaci Emka Žilincová (sekunda) a Dávid Kováč (tercia). Vo svojich kategóriách nás veľmi úspešne reprezentovali. Emka skončila na peknom štvrtom mieste a Dávid na piatom mieste. 

             

            Výsledky okresného kola  PYTAGORIÁDY 

            Dňa 14. 4. 2021 sa konalo okresné kolo Pytagoriády. 

            V kategórii P6 – (príma) nás reprezentovali: Emka Ďaďová, Nelka Drndášová, Mariannka Kojdová, Emka Slimáková, Adam Stanko, Matej Staroň a Tatiana Žuffová. 

            V tejto kategórii súťažilo 52 žiakov a našou najúspešnejšou bola Emka Ďaďová na 19. mieste. 

            V kategórií P7 – (sekunda) nás veľmi úspešne reprezentovali Radka Maďarová a Tatiana Pániková.  

            V tejto kategórii  súťažilo 29 žiakov. Obidve boli úspešné a skončili na peknom 6. a 7. mieste. 

            V kategórií P8 – (tercia) nás reprezentovali Michaela Holubčíková a Dávid Kováč. V tejto kategórii súťažilo 26 žiakov. 

            Milým prekvapením je tretie miesto Dávida Kováča, o ktorom vieme, že je veľmi šikovný matematik. 

             

             Gratulujeme všetkým súťažiacim  a ďakujeme za  úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Malý dar, veľká zmena

          • Malý dar, veľká zmena je názov fundraisingovej výzvy, ktorú pripravili Emka a Ninka zo sexty. Výzva je súčasťou programu Škola priateľská k deťom. Prečo chceme pomôcť, komu chceme pomôcť a ako chceme pomôcť vysvetľujú v texte výzvy. Každé dieťa má potenciál, vytvorme spolu podmienky, v ktorých by sa mohol rozvíjať.
            Človek nežije iba z lásky, ktorú prijíma, ale hlavne z tej, ktorú daruje.
            Zdieľaj túto výzvu a daruj aj ty.


          • Vyhrali sme súťaž InoŠkola

          • V rámci súťaže InoŠkola sa na Slovensku hľadali najinovatívnejšie školy, ktoré by sa následne zapojili do projektu vzdelávania a modernizácie zastrešeného Ministerstvom školstva SR, Európskou úniou a Operačným programom Ľudské zdroje. Hlavným cieľom projektu InoŠkola je rozvoj kompetencií žiakov základných a stredných škôl, a to konkrétne v oblastiach riešenia problémov, osobnej zodpovednosti, učiacich stratégií, kreatívneho myslenia, kritického myslenia, leadershipu, práce s ICT a ďalších užitočných schopností potrebných pre “Priemysel 4.0”
            Nezávislá odborná porota zložená z pedagógov na rôznych typoch škôl vybrala z konkurencie viac ako 50 kandidátov 6 najlepších, medzi nimi aj Gymnázium v Tvrdošíne. Z tohto víťazstva sa veľmi tešíme, lebo nám prinesie viaceré benefity a možnosti rozvoja pre žiakov i učiteľov školy.
            Staneme sa prestížnym regionálnym hubom (uzlom) vzdelávania pre Oravu, Turiec, Liptov, Kysuce, Horné Považie a Zamagurie, získame prístup k inovatívnemu vzdelávaciemu softvéru, na školu prídu prednášať odborníci na témy ako Hry vo vzdelávaní, Kritické myslenie na internete, Bezpečnosť na internete, Gamifikácia vzdelávania a Využívanie ICT vo vzdelávaní a podobne.
            „Sme skvelý kolektív učiteľov, ktorí sú obetaví, neustále sa vzdelávajú a snažia sa svojim študentom prinášať viac. Máme na zreteli dobro študentov, aby sa dokázali uplatniť nielen po profesionálnej stránke, ale aby rástli aj po charakterovej stránke. Neustále hľadáme nové spôsoby, ako im umožniť čo najviac rásť,“ povedala na slávnostnom vyhlasovaní víťazov učiteľka Žofia Dzuriková.
            Účasť v projekte je pre nás zároveň ocenením, že robíme správne veci v oblasti zvyšovania kvality vzdelávania a modernizácie vyučovacieho procesu v našej škole.

             

          • Týždeň Frankofónie na Gymnáziu v Tvrdošíne 22. - 26. marec 2021

          • Čo je to „FRANKOFÓNIA“? Napovie vám VIDEO, ktoré pre vás pripravili Johanka a Miška z Tercie.
            Pripojte sa aj vy k medzinárodným oslavám 50. výročia Frankofónie.
            Inšpirujte sa ľahučkým receptom na vynikajúce „les galettes“ a „crêpes“(link) z kuchyne našich najmladších francúzštinárok. MmmmňaM.
            V utorok mimoriadne študentské osobnosti oktávy absolvujú dobrovoľnú premenu na frankofónne OSOBNOSTI. Podporte ich a oblečte sa do farieb francúzskej vlajky (MODRÁ, BIELA, ČERVENÁ).
            Chýbajú vám farebné školské dni? A čo tak si špeciálne na ten deň zmeniť aj obrázok na Teams-e??
            Francúzštinári ponúkajú zaujímavé aktivity na KAŽDÝ DEŇ.
            Zapojte sa do KAHOOT kvízov od chlapcov z tercie, vyriešte Barborkine HÁDANKY o dielach francúzskych spisovateľov a zistite koľko toho už viete o kultúre frankofónnych krajín.
            V závere týždňa vyhodnotíme troch EXPERTOV na Frankofóniu.
            Inštrukcie k súťaži budú zaslané prostredníctvom Edupage. Sledujte školské správy ;)
             

            Veľa šťastia!     Bonne chance (čítaj „bonšons“)

            A aby ste si boli istí, že sa zapájate do medzinárodného podujatia, tu je malá pripomienka:
            Marec je už tradične mesiac KNIHY aaaaale TIEŽ FRANKOFÓNIE.
            Mesiac Frankofónie na Slovensku sa vracia v marci 2021 už po siedmykrát so špeciálnym pestrým programom, ktorý je venovaný (minuloročnému) 50. výročiu vzniku Medzinárodnej organizácie Frankofónie (Organisation internationale de la Francophonie). Toto medzinárodné podujatie spája všetkých priateľov a milovníkov francúzskeho jazyka a frankofónnych kultúr po celom Slovensku: od Tvrdošína ;) cez Žilinu, Banskú Bystricu, Zvolen, Košice, Prešov až po Nitru a Bratislavu. Podujatia Mesiaca Frankofónie sú určené milovníkom filmu, hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, divadla, či diskusných prednášok. Program si môžete pozrieť TU.

          • Žiť život je umenie, umenie je život...

          • Nielen v mesiaci knihy sme s PRÍMOU na výtvarnej výchove skúšali prepájať realitu so snami. Tieto práce sú výsledkom zadania: obľúbený výrok prepoj s ilustráciou. Podarilo sa im to, však???

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.