• Stolnotenisová jednotka

          • Po  úspechu našich šachistov  tu máme ďalšie víťazstvo v stolnom tenise! Sára Ferenčíková z tercie získala 2. 3. 2019 v Čadci na Majstrovstvách kraja jednotlivcov staršieho žiactva pre rok 2019  1. miesto. Týmto sa stala majsterkou Žilinského kraja a zároveň sa kvalifikovala na majstrovstvá Slovenska. Blahoželáme!

        • Škola priateľská k deťom
          • Škola priateľská k deťom


          • Splnením kritérií sme sa v školskom roku 2017/2018 znova zaradili medzi školy priateľské k deťom, na čo sme patrične hrdí. Do programu sme sa zapojili aj v novom školskom roku.


            Čo je oproti predchádzajúcim rokom v programe nové?

            1. Slovenský výbor pre UNICEF prijal na Valnom zhromaždení 20. 9. 2018 rozhodnutie o transformácii na NADÁCIU UNICEF SLOVENSKO, vďaka ktorej bude môcť napĺňať svoju misiu pomoci deťom v núdzi efektívnejšie a promptnejšie.
            2. Zmenili sa kritériá na splnenie programu.


            Kritériá na splnenie programu ŠPD 2018/2019:

            • Vyplniť krátky evaluačný formulár, rozposlaný koncom roka 2018.
            • Urobiť s deťmi aspoň jednu z aktivít z určených publikácií.
            • Zúčastniť sa aspoň jednej zbierky organizovanej UNICEF SLOVENSKO - Vianočná zbierka 2018 alebo Týždeň modrého gombíka 2019.
            • Kúpiť aspoň jeden Darček pre život na www.unicef.sk/darceky.


             

          • Šachový turnaj o cenu RIADITEĽKY ÚRADU ŽSK

          • V utorok 26. 2. 2019 sa v reštaurácii Žilinského samosprávneho kraja konal 11. ročník šachového turnaja. V konkurencii 86 šiestich šachistov (študenti stredných škôl a prijímatelia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja) v regiónie Orava získali naši žiaci Martin Pavlík  a Marián Dzurik (obaja septima A - zhodne po 5 víťazstiev a jednej remíze) 1.  2. miesto - blahoželáme!!!  Pochváliť však treba aj Kristiána Kubíka (II. A), ktorý ako nováčik nezaostal za ostrieľanými septimánmi a získal 4 víťazstvá.

          • Digitálne zručnosti v projekte Erasmus+

          • Ovládať digitálne technológie je dôležitou zručnosťou v uplatnení sa v modernom svete. Projekt Photo and video skills dal možnosť študentom rozvíjať a zdokonaliť sa v používaní kamery a fotoaparátu, vybudovať si dôveru, spoznať samého seba, pracovať a komunikovať v medzinárodných skupinách, spoznať nových ľudí a ich kultúru.

            Decembrový projekt Video skills (foto) a februárový Photo skills (foto) dopadli nad očakávanie úspešne, a preto už pripravujeme ďalšie projekty. Nezabudnite sledovať facebook, webstránku a nástenky.

            Viac informácií nájdete na webstránke projektu.

        • Pozor, začína on-line hlasovanie ALL STAR SCHOOL!
          • Pozor, začína on-line hlasovanie ALL STAR SCHOOL!

          • Gymnázium Tvrdošín – jedna škola, jeden tím! Práve  týmto sloganom končí súťažné video, ktorým sme sa zapojili do súťaže internetovej TV MÔŽEBYŤ.SK.  Súťaž prioritne nevyzdvihuje len nadpriemerne talentovaných športovcov, ale sleduje oveľa dôležitejšie poslanie, aby sa pravidelný pohyb stal prirodzenou súčasťou životného štýlu čo najväčšej skupiny detí a mládeže na Slovensku.
            Online hlasovanie začína už v piatok 25. 1. 2019 a trvá do 30. 4. 2019. Hlasovať bude možné bezplatne a neobmedzene. Hlasovať môžete na: https://www.mozebyt.sk/all-star-school/videa-hlasovanie/gymnazium-v-tvrdosine/#article.
            Milí rodičia, starí rodičia, študenti súčasní aj bývalí, spoluobčania nášho mesta, pomôžte a hlasujte za naše súťažné video!
            Čo môžeme vyhrať? Street workoutové ihrisko pre všetkých workoutových nadšencov, bláznivý športový deň pre školu s TV MÔŽEBYŤ.SK, štýlovú športovú kameru...
            Získať zaujímavú výhru môžu aj on-line hlasujúci návštevníci:
            •    9 x celodenné jazdenie v TOP wakeboardovom areáli na Slovensku – Wakelake na Zlatých pieskoch v Bratislave,
            •    10 x brutálne štýlové FUSAKLE, s ktorými upgradneš svoj swag,
            •    10 x štýlové tričko „NEBUĎ LAMA“ od MÔŽEBYŤ.SK,
            •    1 x letný tanečný tábor Hollywood Dance Camp s najštýlovejšou tanečnou školou v hre – Riverpark Dance School (vrátane ubytovania a stravy),
            •    1 x NINTENDO SWITCH JOY-CON spolu s cool tanečnou hrou Just dance 2017, ktorá rozhýbe celú tvoju rodinu.
            Hlasovať môžete aj prostredníctvom regionálnych novín MY (kupóny v mesiacoch marec – apríl).
            Spomedzi hlasujúcich čitateľov MY bude vyžrebovaných 40 výhercov, ktorí získajú:
            •    1 x letný futbalový kemp ŠKOLA FUTBALU (vrátane ubytovania a stravy),
            •    1 x letný golfový tábor Black Stork (vrátane ubytovania a stravy),
            •    6 x štýlový smartfón Samsung Galaxy J3,
            •    3 x 5-dňový skipas v lyžiarskych strediskách TMR v Jasnej a Vysokých Tatrách,
            •    13 x DVD „38“ o hokejovej legende Paľovi Demitrovi,
            •    16 x štýlové tričko „NEBUĎ LAMA“ od MÔŽEBYŤ.SK.
            Viac informácií nájdete na https://www.mozebyt.sk/all-star-school/.
            Neváhaj a hlasuj!

            https://www.mozebyt.sk/all-star-school/

          • VZDUCHLOLOĎ 21

          • Práve vyletela VZDUCHOLOĎ č. 21

            Po ťažkom a mimoriadne zložitom rozlietávaní  sa dnes podarilo vyletieť ďalšej Vzducholodi

            Z osahu: nový školský rok, a je vymaľované..., Poviedka 2018, cyklotrenažér, bažantský, Roadshow , zmrzlina z oravskej rakety, Svet okolo nás, stretnutie po 15+1 roku, ocenenie z rúk ministerky, Živá knižnica, stužkové, plenárne združenie, roztlieskávačky

          • Maratón písania listov

          • Od 25. novembra do 21. decembra 2018 sa na celom svete, vrátane Slovenska, koná jedna z najväčších medzinárodných udalostí na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných a utláčaných ľudí - Maratón písania listov. Organizátorom udalosti na Slovensku je Amnesty International. V roku 2018 sa zameriava na ženy – aktivistky.
            V priestoroch Gymnázia v Tvrdošíne sa počas Noci v škole, ale aj na hodinách slovenského jazyka a literatúry, do akcie zapojilo 70 ľudí – rodičov, učiteľov, študentov. Svojimi listami podporili Mariellu Franco z Brazílie (zabitú na ochranu druhých), Nonhle Mbuthuma z Južnej Afriky (ochrankyňu pôdy) a Geraldinu Chakón z Venezuely (prenasledovanú za ochranu mladých ľudí). Aj vaše slová môžu zmeniť svet!

          • Noc v škole

          • Koniec mesiaca november, keď sú noci dlhé a dni krátke, patril obľúbenému podujatiu Noc v škole. Nocovali v škole naši primáni a sekundáni. Program bol bohatý, spalo sa málo. Na svoje si prišli parkouristi, cyklisti, sokoliari, milovníci nočných či spoločenských hier. Spojili sme príjemné s užitočným a spolu s rodičmi, učiteľmi a CSS Orava  sme šírili vianočné posolstvo na cyklotrenažéroch okolo celej Oravy (prešli sme 175 km), vyjadrili sme podporu utláčaným ženám v rámci Maratónu písania listov. Podujatie sme ukončili spoločnými raňajkami a pokračovali v učení

          • EKOPOSTER 2018

          • Tohtoročná slnečná jeseň mnohých inšpirovala k pekným výkonom. Na gymnáziu
            v Tvrdošíne žiaci a učitelia nezaháľali ani na konci kalendárneho roka a zapojili sa do súťaže,
            ktorú organizuje Trstená – susedné mesto.
            Žiaci Prímy sa odhodlane zapojili do výtvarnej súťaže EKOPOSTER 2018. Spolupráca
            v malých skupinkách sa osvedčila - podarili sa krásne dielka venované téme životného
            prostredia.
            Aj vďaka tejto súťaži sa nám darí podnecovať myslenie žiakov, aby videli, mysleli a konali
            ekologicky, a zároveň svoj názor na problematiku prediskutovali s inými a vyjadrili ho
            verejne pomocou rôznych výtvarných techník.
            Či sa im to podarilo, posúďte sami.

          • Okresné kolo OLYMPIÁDY ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • V stredu 28. 11. 2018 sa v priestoroch ZŠ Š. Šmálika v Tvrdošíne konalo okresné kolo 11. ročníka OSJL – kategória C (žiaci 8. - 9. ročníkov ZŠ/tercie – kvarty 8-ročných gymnázií). Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry sa skladá z dvoch častí: písomná časť –  test a transformácia textu, ústna časť – príprava a prednes príhovoru.
            Naše gymnázium v súťaži reprezentovali žiačky kvarty A – Anežka Kurajdová a Lucia Garbiarová. Lucka sa umiestnila na 3. mieste. Blahoželáme a zároveň dievčatám ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy. 

          • Študentská kvapka krvi


          • V piatok, 23. november 2018, sa niekoľko dospelých a odhodlaných gymnazistov z Tvrdošína rozhodlo pomôcť svojou troškou a darovať pár mililitrov krvi na zdravotnícke účely napr. krvnú transfúziu. Skoro ráno sa zaregistrovali do zoznamu darcov pre Národnú transfúznu stanicu. Všetko bolo výborne zorganizované, ochotných darcov nebolo málo a zdravotnícki pracovníci z Martina mali plné ruky práce. Zapojili sa mladí darcovia zo SPA, OKA i IV.A a tiež dve p. profesorky.
            Chcete vedieť viac?
            Proces darovania krvi má niekoľko častí, ktoré bolo potrebné absolvovať: registrácia, písomný test, základné krvné testy (zistenie krvnej skupiny a toho, či je krv „zdravá“ napr.  má dostatok „železa“, a i.), i krátky rozhovor s lekárom. Celé to trvá približne polhodinu a potom si vás zavolajú na odberné kreslo. Dôležité je v dostatočnom časovom predstihu (už večer) piť dostatok tekutín a jesť ľahkú stravu. A ešte jedna vec: ak máte tenké žily, môže sa stať, že krv nepotečie. Vtedy sa (na prvý pohľad) aj vhodný darca pošle domov. To však neplatí natrvalo. Hoci sa tento krát niektorým krv darovať nepodarilo, môžu to skúsiť opäť o štyri mesiace. Dovtedy majú čas spevniť svoje žilky a cvičiť (stláčať v dlani penovú loptičku).
            Cvičte aj vy a poďte nabudúce s nami. ;) Darcom sa krv obnoví už do 24 hodín. Za ten príjemný pocit, že aj moja krv môže niekomu zachrániť život, to rozhodne stojí.
             

        • My vieme aj po FRANCÚZSKY  (alebo Doprajme si Ešte Lepšiu Francúzštinu)
          • My vieme aj po FRANCÚZSKY (alebo Doprajme si Ešte Lepšiu Francúzštinu)


          • Naše tvrdošínske gymnázium má šikovných žiakov o.i. aj vo francúzštine. Dve dievčatá sa rozhodli otestovať a získať diplom francúzskeho Ministerstva školstva. 14. 11. 2018 sa obe zúčastnili celoslovenských skúšok DELF z francúzskeho jazyka, ktoré sa konali na pôde Francúzskej aliancie v Banskej Bystrici. Vrelo nás privítali páni Thomas Laurent – riaditeľ Francúzskej aliancie v BB a Guillaume Papillon – spoluautor turistického sprievodcu po Slovensku „Petit Futé“ (v preklade Malý lapaj).
            Skúšky boli rozdelené na dve časti – písomnú a ústnu. Svoje vedomosti uplatnili dievčatá pri porozumení hovoreného i písaného textu, v písomnom a ústnom prejave.
            Alica a Klára zvládli skúšky bravúrne a uspeli. Blahoželáme a tešíme sa z Vášho úspechu, dievčatá!
            Chceš si svoju francúzštinu otestovať aj ty? Prihlás sa u nás – na Gymnáziu v Tvrdošíne. Sme jediná škola na Orave, kde môžeš skúšky DELF absolvovať. Môžeš získať diplom, ktorý bude slúžiť ako oficiálny doklad na preukázanie tvojej úrovne francúzštiny všade vo svete.
             

          • Pozvánka na putovanie Oravou


          • Pridaj sa k nám! Spolu budeme šíriť vianočné posolstvo!
            Kedy? 29. 11. 2018 od 15.00 do 24.00 hod.
            Kde? v UMAT1
            Ako? na cyklotrenažéroch
            Kto? malí aj veľkí

            Gymnázium v Tvrdošíne pripravuje veľké putovanie po Orave na ergometroch. Plánujeme virtuálne precestovať celú Oravu, zašportovať si a užiť si spoločné chvíle. Začíname o 15.00 a budeme sa snažiť vydržať až po polnoci. Akciu bude sprevádzať maratón v písaní listov a noc v škole pre našich primánov a sekundánov.

            Prihlásiť sa môžete na t. č. 0908/844181 (aj formou SMS)

        • 1. ročník KIN-BALL BRATISLAVA OPEN CUP
          • 1. ročník KIN-BALL BRATISLAVA OPEN CUP

          • V Bratislave sa 24. 11. 2018 konal prvý ročník medzinárodného turnaja mix tímov od 16. rokov v kin-balle. Turnaja sa zúčastnili členovia klubu Aspirateur z nášho gymnázia. Skvelá atmosféra, trošku adrenalínu, o čosi viac driny, jedno rozbité koleno, cenné rady od zúčastnených, zábavní či menej zábavní spolucestujúci, mestečko Palermo nemá  konca-kraja , orientácia v neznámom teréne  - to všetko nám dodáva motiváciu zlepšovať sa a hrať ďalej.

        • All star school
          • All star school

          • Vo štvrtok 22.11. 2018 bolo v našej športovej hale rušnejšie ako zvyčajne. Tím internetovej TV MÔŽEBYŤ.SK prišiel natáčať súťažné video, ktoré zachytáva pohybové aktivity a hlavne radosť z pohybu na našej škole. Roztlieskavačky, parkour, stolný tenis, bicyklovanie na trenažéroch, kin-ball, volejbal, florbal, bedminton, to všetko uvidíte v súťažnom videu, za ktoré budete môcť hlasovať už v januári v sekcii videá/hlasovanie. Vyhrať môžeme atraktívne ceny, napr. Street workoutové ihrisko. Nezabudnite na náš slogan: V gymnáziu v Tvrdošíne všetko hráme tvrdošijne. Vo svete sme známi tým, celá škola jeden tím.


             

          • VZDUCHOLOĎ 20

          • práve vyetela oneskorená VZDUCHOLOĎ 20 z konca minulého školského roka

            (z obsahu: veľkonočný florbalový turnaj, šachový turnaj v Žiline, deň učiteľov, Divadelný medveď Žilina, francúzsky deň, Vajanského Martin, DofE, rozlúčka maturantov, prijímacie skúšky, maturity, Janko Štepita Vo veži, Dilongova Trstená, Literárny Kežmarok, Hviezdoslavov Kubín, koniec školského roka)

          • Medzinárodný projekt DofE pokračuje

          • Devätnásť našich študentov úspešne ukončilo bronzovú úroveň tohto programu získaním certifikátov - pod záštitou britského veľvyslanca v SR (na fotografii uprostred) na slávnostnej ceremónii v Chateau Gbeľany.

            Dvaja z nich Agátka Brozová a Lukáš Kandera, študenti oktávy, budú ďalej pokračovať na zlatej úrovni.

          • Ocenenie ministerkou školstva

          • Ocenenie ministerkou školstva a Okresným úradom ŽILINA pre najúspešnejších študentov v Žilinskom kraji získala Agátka Brozová

             

            Oceňovanie prebehlo 7. novembra 2018 v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne, teda na mieste, kde v tomto roku Agátka dosiahla aj jeden zo svojich najväčších úspechov, Hlavnú cenu Národného osvetoveho centra za réžiu inscenácie Logická záhrada divadelného súboru Dobrozvíťazí junior  v celoslovenskej súťaži detských recitačných kolektívov Hviezdoslavov Kubín.
             

          • Osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov

          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov
            Téma 7. ročníka projektu úzko súvisela s témou Medzinárodného dňa knižníc a blížiacim sa mimoriadnym sviatkom. Znalosti o významných osobnostiach spoločných pre oba národy študenti  získali sledovaním filmu o dejinách spoločného štátu, tiež z výkladu na hodinách dejepisu, médií. Záložky vytvárali študenti na hodinách slovenského jazyka.
            Partnerskou školou v 7. ročníku sa stalo Gymnázium v Topoľčanoch. Študenti gymnázia nás potešili krásne ilustrovanými záložkami a informačnými materiálmi o škole – ročenka, školský časopis. 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.