• Štvrtý ročník Splavu rieky Orava s AFS

          • Už vám niekto zrušil program 20 minút pred príchodom pozvaných hostí?
            Už ste niekedy omeškali loď a ostali na ostrove s Francúzom, Španielkou, Belgičanom Thajkou...?
            Už ste niekedy dúfali, že aj trinástim stopujúcim ľuďom by mohlo zastaviť auto?
             
            Tieto a ešte mnohé iné úsmevné momenty sme zažili na už tradičnom splave rieky Oravy, ktorý naše Gymnázium organizuje pre zahraničných študentov z organizácie AFS. Tento rok to bol už štvrtý ročník. Víkend od 24.-26.5. bol naozaj pestrý. Martin z Francúzska, Sonja z Ameriky, Chiara a Elisa z Talianska, Bambi z Thajska, Brecht z Belgicka, Constanza z Čile a Gisele zo Španielska boli tri dni hosťovaní v rodinách našich študentov, navštívili Oravský hrad, Slanický ostrov umenia, dokonca si niektorí zahrali aj laser game v Námestove. Konverzovalo sa vo všetkých jazykoch, vznikli nové priateľstvá. Toto všetko by však nebolo možné bez pomoci našich študentov, ich ochoty a kreativity. A taktiež podpory zo strany rodičov, ktorým patrí veľké ĎAKUJEM (špeciálne najlepšiemu šoférovi autobusu Jožkovi s manželkou). Sme vďační, že vás máme!

            PS: Mimochodom, nechce niekto hosťovať zahraničného študenta na 3, 5 alebo 10 mesiacov v budúcom školskom roku? Viac info u p.u.Hrubcovej alebo na stránke ASF.

          • Májoví slávici

          • Mesiac máj už tradične patrí dvom súťažiam v speve ľudových piesní: Slávik Slovenska a Matičný sláviček. Svojím spevom nás v súťažiach reprezentovali folkloristky zo sekundy A - Evka Dobrovolská a Natálka Krileková. Evka získala v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 1. miesto v 3. kategórii (postupuje do krajského kola) a v regionálnej súťaži Matičný sláviček 2. miesto v 3. kategórii. Dievčatám za reprezentáciu ďakujeme a nech  naďalej zostávajú verné šíreniu krásy slovenského folklóru 😊

            Slávik Slovenska (sledujte od 6:05)

            Matičný sláviček (naše dievčatá od 24:34)

          • Úspech na Prezentiáde 2019

          • Po úspechu na Prezentiáde 2018 a 2.mieste na krajskom kole v Banskej Bystrici sa 3-člený tím z tercie A v zložení Anna Mária Hrubcová, Kristína Cvoligová a Karin Kokošková opäť rozhodol skúsiť šťastie a zabojovať o najlepšie priečky. Súťaž o prezentovaní vlastných názorov, postojov, originálnych nápadov, ktorá spája IT zručnosti s kreativitou dievčatám učarovala. "Záleží od témy, ale aj od originálnych nápadov. Všetky si ich píšeme na papier, aby sme mali z čoho vyberať", povedala kapitánka tímu Anna Mária Hrubcová. Tento rok dievčatá vyhrali krajské kolo vo Zvolene a postúpili na Grandfinále Prezentiády 2019 v Brne. Témy prezentácií na tento rok boli "Na vzhľade (ne)záleží" a "Cesta za pár stoviek." Naše študentky v konkurencii 18 tímov (15 českých a 3 slovenských) získali krásne 3.miesto! Ste super, baby!

          • Boli sme v Turecku

          • Naši študenti sa tento rok už po 4.krát zúčastnili triednej výmeny organizovanej v rámci organizácie AFS, ktorá na škole funguje viac ako 5 rokov. Kým prvé tri razy sme navštívili talianske mestá (Rimini, Rím a Miláno), tento rok sme sa odvážili až do exotického Turecka, do mesta Izmir, známej turistickej destinácie.

             

            S výberom školy nám pomohla turecká vetva AFS, a nemohli vybrať lepšie. TED Izmir College je jednou z najlepších súkromných škôl v Turecku, založená v roku 1928 M. K. Ataturkom, ktorý je považovaný za Otca tureckého národa.
             Škola sa okrem krásneho výhľadu na more može pýšiť aj špičkovým vybavením: plavecký bazén, nahrávacie štúdio, bufet, outdoorové ihrisko, výtvarné ateliéry, obrovská jedáleň, učebňa robotiky atď.
             Aj keď nás areál školy a jej zariadenie očarili, najpríjemnejší fakt v ďalekej cudzine bol, že sme sa stretli s nesmierne priateľskými a milými ľuďmi, ktorí pre nás pripravili týždenný program, plný zaujímavých aktivít a historických i kultúrnych miest. Naši študenti mohli celý týždeň chodiť do školy, ktorá vôbec nie je lacná. Školné na jeden školský rok je 8000 Eur! Okrem školy sme navštívili Efez, Dom Panny Márie, mesto Shiringe, loďou starý aj nový Izmir a množstvo iných krásnych miest.
             A hoci musím pripustiť, že na začiatku boli aj obavy, Turecko naplnilo naše očakávania až po okraj. Deti si rozšírili obzory, spracovali množstvo nových informácií a získali nových priateľov, s ktorými sme sa po týždennom pobyte 16. apríla rozlúčili. S istotou môžem povedať, že každý z nás tam spolu s nimi nechal aj kúsok svojho srdca, a že by sme sa tam všetci s radosťou ešte raz vrátili. Žeby budúci školský rok???

          • Šálka diskusie

          • Čo sa zmenilo od 21.2.2018? Prečo je dôležité ísť voliť do Európskeho parlamentu? O týchto ale o ďalších témach s nami prídu diskutovať, organizátorka protestov Za slušné Slovensko Mária Červeñová a občianska aktivistka a taktiež kandidátka do európskeho parlamentu Veronika Jankovičová. Príďte sa aj vy zapojiť do diskusie a dozvedieť sa niečo nové.Tešíme sa na vás 17 mája o 18:00 v Shürgerovej galérii

          • DRK Dobrozvíťazí junior získal 2. miesto

          • DRK Dobrozvíťazí junior s inscenáciou Keby... v réžii Agátky Brozovej dnes na krajskej súťaži Vajanského Martin získal 2. miesto s návrhom na postup na celoslovenský Hviezdoslavov Kubín. Vlani po takom istom 2. mieste na krajskej súťaži súbor na celoslovenskom HK napokon získal hlavnú cenu. Bolo by fajn, keby sa dejiny zopakovali... :-) Ponúkam krátky zostrih:

          • Úspech na Prezentiáde 2019

          • Po úspechu na Prezentiáde 2018 a 2.mieste na krajskom kole v Banskej Bystrici sa 3-člený tím z tercie A v zložení Anna Mária Hrubcová, Kristína Cvoligová a Karin Kokošková opäť rozhodol skúsiť šťastie a zabojovať o najlepšie priečky. Súťaž o prezentovaní vlastných názorov, postojov, originálnych nápadov, ktorá spája IT zručnosti s kreativitou dievčatám učarovala. "Záleží od témy, ale aj od originálnych nápadov. Všetky si ich píšeme na papier, aby sme mali z čoho vyberať", povedala kapitánka tímu Anna Mária Hrubcová. Tento rok dievčatá vyhrali krajské kolo vo Zvolene a postúpili na Grandfinále Prezentiády 2019 v Brne. Témy prezentácií na tento rok boli "Na vzhľade (ne)záleží" a "Cesta za pár stoviek." Naše študentky v konkurencii 18 tímov (15 českých a 3 slovenských) získali krásne 3.miesto! Ste super, baby!

          • JARNÉ DNI JAZYKOV Gymnázia v Tvrdošíne

          • Dňa 26.3.2019 sme sa zúčastnili jazykovo-literárnej exkurzie v Banskej Bystrici. Keďže sme gymnázium, kde majú žiaci najväčší výber jazykov,  spomedzi ostatných gymnázií na Orave, práve v tomto bola táto exkurzia neobyčajná - zameranie na jazyky a kultúru krajín, v ktorých sa daný jazyk používa. Pracovníci Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, ktorá je o.i. sídlom mnohých jazykových centier ako Goetheho inštitút, Window of Shanghai, Alliance Française, Centrum hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho a ďalších, pripravili zaujímavý program.

            Zistili sme, že čínština má na jedno slovné spojenie až 4 rôzne významy slova, podľa toho, ako slovo vyslovíme. Nemčina má veľké množstvo slávnych umelcov a tým pádom veľké množstvo originálnych textov. V španielskom oddelení sme si konečne objasnili, z čoho pripravíme paellu a ako to bolo so Sagradou Familiou. Naši najmladší sa zúčastnili francúzskej súťaže KvizKids. Taktiež môžeme spokojne prehlásiť, že v knižnici by sme sa nestratili a vedeli by sme nájsť rôzne oddelenia, ktoré potrebujeme v našom budúcom štúdiu. Po absolvovaní prezentácií o zahraničných kultúrach nasledovala prednáška o Štúrovcoch- nasledovníkoch Ľudovíta Štúra. Bola to prednáška najmä o zaujímavostiach z ich života, ktoré boli podané vtipnou formou. Slnečné počasie nás vylákalo aj na malú prechádzku k pamätníku SNP (Slovenského národného povstania), kde nám v skratke predstavili, aký bol hlavný motív výstavby práve v Banskej Bystrici a prečo použil architekt práve tento tvar. Pamätník slúži zároveň ako historické múzeum.

            Jazykovo-literárna exkurzia v Banskej Bystrici sa vydarila, a na záver si želáme skorý návrat do tohto pekného mesta v srdci Slovenska. 

                                                                                               Barča B. zo SXA

          • 20. ročník súťaže Tvoríme vlastnú knihu

          • Marec, mesiac knihy, je už síce za nami, ale nedá nám nespomenúť si na aktivitu, do ktorej sa počas marca každoročne zapájame.
            Tvoríme vlastnú knihu je medzinárodná slovensko-česko-poľská súťaž podporujúca tvorivosť a fantáziu detí. Úlohou jednotlivca/dvojice je vytvoriť ilustrovanú knihu s rozsahom do 30 strán. Téma 20. ročníka: ,,PUTOVANIE PO KRAJINE FANTÁZIE“ zaujímavé rozprávanie/ napínavý príbeh/ pútavá rozprávka/humor alebo dobrodružstvo...Pani Fantázii sa medze nekladú!
            Do 20. ročníka súťaže sa svojím príbehom Tajomstvo obrazu zapojili dve žiačky prímy A: Michaela Holubčíková a Lucia Nákačková.
            Úryvok: Dáša šprintovala dolu schodmi. Bola totiž presvedčená, že od dedka dostane iPhone X. Ale dedko držal v rukách niečo omnoho  väčšie. ,,Všetko najlepšie, moja princezná!“ povedal dedko. Dášin úsmev stvrdol. Bol to obraz!
             

            Okrem dievčat máme v sekunde ešte jedného spisovateľa. Volá sa Ondrej Kázik a fascinujú ho komiksy. Vytvoril už dve knihy komiksov. Prvá kniha sa zaoberá životom rytierov a druhá, plná obrázkov, kvízov, kreatívnych úloh, vychádza z jeho obľúbenej počítačovej hry.

          • Marek v reprezentačnom tíme SLOVAK LIONS

          • Marek Vilčinský  - hokejista zo sekundy – sa počas minulého víkendu zúčastnil  medzinárodného hokejového turnaja City Cup v Chrudime. So siedmimi českými družstvami bojoval reprezentačný výber zo Slovenska  - Slovakia Lions. Vybojovali si 4. miesto. Súčasťou turnaja boli aj štafetové plavecké preteky. 

          • YOUNGSTERS vyhrali výlet do DUBLINU!

          • Štyri oravské gymnáziá, možnosť zapojiť sa pre štyridsaťjeden tímov. Ich úlohou bolo identifikovať problém vo svojom okolí, nájsť riešenie problému, podniknúť akciu a aplikovať realizáciu riešenia. Kritériami hodnotenia bola transparentnosť, udržateľnosť, škálovateľnosť, originalita a kreativita, podpora regiónu, zapojenie moderných technológií, zahraničný prvok, value for money, ekológia a zdravie, reálny dopad na spoločnosť.

            A je to tu! Poznáme víťazov. Spomedzi všetkých tímov sa na prvých štyroch miestach umiestnili tímy z našej školy. Výhru súťaže – Výlet do Dublinu – získali Youngsters (Dominika, Karina a Vanessa) so svojím projektom ZistiViac. Cez stránku zistiviac.sk sa snažia motivovať, inšpirovať a hlavne nakopnúť mladých ľudí z Oravy robiť niečo viac práve prostredníctvom ľudí, ktorí niečo viac už dosiahli. Poznáte športovca Jarka Žuffu, speváka Peťa Bažíka či modelku Kornéliu? Zistite viac na www.ZistiViac.sk

            Našim študentom za skvelú reprezentáciu a snahu urobiť niečo pre ľudí vo svojom okolí ĎAKUJEME! Želáme veľa skvelých nápadov a dúfame, že vaše projekty budú inšpiráciou aj pre ďalších mladých ľudí.

             

          • Okienko zaujímavých študentov - 1. časť

          • Marek Vilčinsky, študent sekundy, je mladý hokejista, ktorý pôsobí v klube HK Altis. Prinášame s ním krátky rozhovor. Príjemné čítanie.

            Ako si sa dostal k hokeju?

            Dostal som sa k nemu vďaka majstrovstvám sveta v roku 2012. Inšpirovala ma hra “našich chlapcov”.

            Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

            Určite Chára Cup, kde som sa mohol osobne stretnúť aj so Zdenom Chárom.

            Čo je najťažšie na tom byť športovcom?

            Tréningy. Zaberajú veľa času a energie. Najviac vyčerpávajúce sú práve tie ranné.

            Ktorý hokejový tím je tvoj obľúbený?

            Boston Bruins. Hlavným dôvodom kvôli ktorému ich mám rád je to, že tam pôsobia aj štyria Slováci.

             

          • Tenisová medailová žatva

          • Sestry Šaškové pokračujú v dobrých výkonoch. Na tenisovom turnaji starších žiačok v Kysuckom Novom Meste vybojovala Barbora vynikajúce 2. miesto v dvojhre a 3.miesto v štvorhre. Karolína sa zúčastnila Slovenského pohára kategórie žien v Lieskovci a obsadila 3.miesto v dvojhre.

             

          • Stolnotenisová jednotka

          • Po  úspechu našich šachistov  tu máme ďalšie víťazstvo v stolnom tenise! Sára Ferenčíková z tercie získala 2. 3. 2019 v Čadci na Majstrovstvách kraja jednotlivcov staršieho žiactva pre rok 2019  1. miesto. Týmto sa stala majsterkou Žilinského kraja a zároveň sa kvalifikovala na majstrovstvá Slovenska. Blahoželáme!

        • Škola priateľská k deťom
          • Škola priateľská k deťom


          • Splnením kritérií sme sa v školskom roku 2017/2018 znova zaradili medzi školy priateľské k deťom, na čo sme patrične hrdí. Do programu sme sa zapojili aj v novom školskom roku.


            Čo je oproti predchádzajúcim rokom v programe nové?

            1. Slovenský výbor pre UNICEF prijal na Valnom zhromaždení 20. 9. 2018 rozhodnutie o transformácii na NADÁCIU UNICEF SLOVENSKO, vďaka ktorej bude môcť napĺňať svoju misiu pomoci deťom v núdzi efektívnejšie a promptnejšie.
            2. Zmenili sa kritériá na splnenie programu.


            Kritériá na splnenie programu ŠPD 2018/2019:

            • Vyplniť krátky evaluačný formulár, rozposlaný koncom roka 2018.
            • Urobiť s deťmi aspoň jednu z aktivít z určených publikácií.
            • Zúčastniť sa aspoň jednej zbierky organizovanej UNICEF SLOVENSKO - Vianočná zbierka 2018 alebo Týždeň modrého gombíka 2019.
            • Kúpiť aspoň jeden Darček pre život na www.unicef.sk/darceky.


             

          • Šachový turnaj o cenu RIADITEĽKY ÚRADU ŽSK

          • V utorok 26. 2. 2019 sa v reštaurácii Žilinského samosprávneho kraja konal 11. ročník šachového turnaja. V konkurencii 86 šiestich šachistov (študenti stredných škôl a prijímatelia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja) v regiónie Orava získali naši žiaci Martin Pavlík  a Marián Dzurik (obaja septima A - zhodne po 5 víťazstiev a jednej remíze) 1.  2. miesto - blahoželáme!!!  Pochváliť však treba aj Kristiána Kubíka (II. A), ktorý ako nováčik nezaostal za ostrieľanými septimánmi a získal 4 víťazstvá.

          • Digitálne zručnosti v projekte Erasmus+

          • Ovládať digitálne technológie je dôležitou zručnosťou v uplatnení sa v modernom svete. Projekt Photo and video skills dal možnosť študentom rozvíjať a zdokonaliť sa v používaní kamery a fotoaparátu, vybudovať si dôveru, spoznať samého seba, pracovať a komunikovať v medzinárodných skupinách, spoznať nových ľudí a ich kultúru.

            Decembrový projekt Video skills (foto) a februárový Photo skills (foto) dopadli nad očakávanie úspešne, a preto už pripravujeme ďalšie projekty. Nezabudnite sledovať facebook, webstránku a nástenky.

            Viac informácií nájdete na webstránke projektu.

        • Pozor, začína on-line hlasovanie ALL STAR SCHOOL!
          • Pozor, začína on-line hlasovanie ALL STAR SCHOOL!

          • Gymnázium Tvrdošín – jedna škola, jeden tím! Práve  týmto sloganom končí súťažné video, ktorým sme sa zapojili do súťaže internetovej TV MÔŽEBYŤ.SK.  Súťaž prioritne nevyzdvihuje len nadpriemerne talentovaných športovcov, ale sleduje oveľa dôležitejšie poslanie, aby sa pravidelný pohyb stal prirodzenou súčasťou životného štýlu čo najväčšej skupiny detí a mládeže na Slovensku.
            Online hlasovanie začína už v piatok 25. 1. 2019 a trvá do 30. 4. 2019. Hlasovať bude možné bezplatne a neobmedzene. Hlasovať môžete na: https://www.mozebyt.sk/all-star-school/videa-hlasovanie/gymnazium-v-tvrdosine/#article.
            Milí rodičia, starí rodičia, študenti súčasní aj bývalí, spoluobčania nášho mesta, pomôžte a hlasujte za naše súťažné video!
            Čo môžeme vyhrať? Street workoutové ihrisko pre všetkých workoutových nadšencov, bláznivý športový deň pre školu s TV MÔŽEBYŤ.SK, štýlovú športovú kameru...
            Získať zaujímavú výhru môžu aj on-line hlasujúci návštevníci:
            •    9 x celodenné jazdenie v TOP wakeboardovom areáli na Slovensku – Wakelake na Zlatých pieskoch v Bratislave,
            •    10 x brutálne štýlové FUSAKLE, s ktorými upgradneš svoj swag,
            •    10 x štýlové tričko „NEBUĎ LAMA“ od MÔŽEBYŤ.SK,
            •    1 x letný tanečný tábor Hollywood Dance Camp s najštýlovejšou tanečnou školou v hre – Riverpark Dance School (vrátane ubytovania a stravy),
            •    1 x NINTENDO SWITCH JOY-CON spolu s cool tanečnou hrou Just dance 2017, ktorá rozhýbe celú tvoju rodinu.
            Hlasovať môžete aj prostredníctvom regionálnych novín MY (kupóny v mesiacoch marec – apríl).
            Spomedzi hlasujúcich čitateľov MY bude vyžrebovaných 40 výhercov, ktorí získajú:
            •    1 x letný futbalový kemp ŠKOLA FUTBALU (vrátane ubytovania a stravy),
            •    1 x letný golfový tábor Black Stork (vrátane ubytovania a stravy),
            •    6 x štýlový smartfón Samsung Galaxy J3,
            •    3 x 5-dňový skipas v lyžiarskych strediskách TMR v Jasnej a Vysokých Tatrách,
            •    13 x DVD „38“ o hokejovej legende Paľovi Demitrovi,
            •    16 x štýlové tričko „NEBUĎ LAMA“ od MÔŽEBYŤ.SK.
            Viac informácií nájdete na https://www.mozebyt.sk/all-star-school/.
            Neváhaj a hlasuj!

            https://www.mozebyt.sk/all-star-school/

          • VZDUCHLOLOĎ 21

          • Práve vyletela VZDUCHOLOĎ č. 21

            Po ťažkom a mimoriadne zložitom rozlietávaní  sa dnes podarilo vyletieť ďalšej Vzducholodi

            Z osahu: nový školský rok, a je vymaľované..., Poviedka 2018, cyklotrenažér, bažantský, Roadshow , zmrzlina z oravskej rakety, Svet okolo nás, stretnutie po 15+1 roku, ocenenie z rúk ministerky, Živá knižnica, stužkové, plenárne združenie, roztlieskávačky

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.